Drugsgeld gewit via verdachte beursfraude

ROTTERDAM, 16 JAN. Justitie weet sinds 1996 dat de vermogensbeheerder Dirk de Groot, een hoofdverdachte in de beursfraude-zaak, nauwe banden onderhoudt met drugshandelaren als Johan V. alias 'De Hakkelaar' en zijn kompaan Koos R. Dit blijkt uit het strafdossier van het beursschandaal.

De Groot (66), die inmiddels uit voorarrest is vrijgelaten, blijkt vanaf eind jaren tachtig met zijn Zwitserse kantoor betrokken bij firma's van de bendeleiders. In een proces-verbaal van de criminele inlichtingendienst in Amsterdam worden deze bedrijven als 'witwasvehikels' omschreven. Totnutoe was De Groot bekend als beheerder van vermogens die uit het zicht van de belastingdienst moesten blijven.

Onbedoeld blijkt de rijksoverheid het witwassen van crimineel vermogen drie jaar lang een dekmantel te hebben gegeven. Dat gebeurde middels een vergunning van het ministerie van Volksgezondheid aan Hortapharm BV om wetenschappelijk onderzoek te doen aan hennep met het oog op medische toepassingen. De Groot was als oprichter en bestuurder betrokken bij Hortapharm en de verwante bedrijven Naturetex en Agrivest. Hij zegt 'perplex' te staan van de drugsconnectie bij Hortapharm die volgens hem hennep “voor de textielindustrie” kweekte.

In 1994 gaf minister d'Ancona (PvdA) Hortapharm toestemming voor dergelijk onderzoek naar hennep met een hoog THC-gehalte. Het Academisch Medisch Centrum dat ook belangstelling had, werd toestemming geweigerd. De aanvraag werd gedaan door Bernhard M. die volgens de criminele inlichtingendienst “aan het hoofd staat van een witwasconstructie die werkt voor de organisatie van de Hakkelaar”. De Groot heeft tegen de FIOD gezegd dat hij M. kent. De vergunning is eind 1997 niet verlengd. De activiteiten zijn echter niet gestopt, zo bevestigt een medewerker. Een nieuwe vergunning is afgewezen. Hortapharm is daartegen in beroep gegaan. Een woordvoerder van het departement zegt dat antecedentenonderzoek bij aanvragen niet is toegestaan. De eerste verdachte in de beursfraudezaak komt woensdag voor.

    • Harm van den Berg