Drie Kamerleden willen van Wallage af

DEN HAAG, 16 JAN. Drie leden van de Kamerfractie van de PvdA willen dat niet Wallage maar iemand anders hun fractie na de volgende verkiezingen gaat leiden.

R. Oudkerk, R. van der Ploeg en A. Duivesteijn klagen vandaag op de voorpagina van De Volkskrant dat er te veel van wordt uitgegaan dat Wallage na mei van dit jaar weer fractieleider wordt.

De klacht van de drie komt op de dag dat de PvdA aan haar tweedaagse verkiezingscongres begint. Van de drie Kamerleden is al langer bekend dat ze kritiek hebben op het leiderschap van Wallage, dat ze als te weinig vernieuwend en inspirerend beschouwen.

“We zitten nu in een fractie die hoofdzakelijk reageert in plaats van zelf de agenda bepaalt”, zegt Duivesteijn met een impliciete verwijzing naar Wallage.

“Wallage heeft zich gekandideerd, maar dat wil niet zeggen dat hij het ook wordt”, stelt Van der Ploeg.

Oudkerk verwijt Wallage, zonder overigens diens naam te noemen, bij voorbaat te veel in compromissen te denken. Van Oudkerk is bekend dat die zelf fractieleider wil worden. Tot nu toe heeft de huisarts/politicus het echter niet aangedurfd zichzelf openlijk kandidaat te stellen.

Ook na deze nieuwe actie lijkt de kans gering dat Oudkerk in mei, na de volgende verkiezingen, tot nieuwe leider van de PvdA-fractie wordt gekozen.

Wallage heeft naar verluidt de steun van partijleider Kok. Wel is er een kans dat de premier minister Melkert (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) naar voren schuift als fractieleider, om te zien of Melkert een geschikte opvolger is als partijleider. Daarnaast zeggen veel fractieleden, zoals Van Gijzel, Van Gelder, Van Zuijlen en Vliegenthart, een voorkeur voor Wallage te hebben en te houden.

Van Zuijlen, die tot de vernieuwingsgezinde vleugel van de fractie behoort: “Zoals het er nu voor staat, hoop ik dat Wallage gewoon fractieleider blijft.”

Van Gelder, die overigens na de volgende verkiezingen niet terugkeert in de fractie, ziet een verband tussen de actie van de drie en de aankondiging van Wallage, vorige week in HP/De Tijd, dat hij na de volgende kabinetsperiode vertrekt. Volgens Van Gelder willen de drie van de aankondiging gebruik maken om Wallage nu al aan de kant te schuiven.