d'Ancona haalt bakzeil; Europa tegen liberalisering drugsbeleid

ROTTERDAM, 16 JAN. Het Europees Parlement heeft het rapport over een liberaler drugsbeleid van H. d'Ancona (PvdA) gisteren terugverwezen naar de parlementaire commissie Openbare Vrijheden.

Tijdens een tumultueus verlopen ordedebat stemde een krappe meerderheid van 252 afgevaardigden voor aanpassing van het rapport; 223 parlementariërs waren tegen het rapport.

Als gevolg van de rel rond een Britse ministerszoon, die werd betrapt op het verkopen van softdrugs, kreeg d'Ancona in haar eigen fractie geen steun van de Labour-leden. Ook een aantal Duitse en Zweedse socialisten stemde tegen.

Het rapport van d'Ancona, dat een vrijer Europees drugsbeleid bepleit dat op het Nederlands model is geënt, riep felle reacties op.

In de gangen van het parlementsgebouw te Straatsburg hingen voor- en tegenstanders posters op. De voorstanders van legalisering van drugs organiseerden een 'persconferentie van mafia-leiders', die zich tegen de aanbevelingen in het rapport van d'Ancona uitspraken omdat dit hun handel zou bedreigen.

Christelijke groeperingen van ex-verslaafden, onder meer uit Rotterdam, riepen afgevaardigden op zich tegen de aanbevelingen te keren, omdat het Nederlandse drugsbeleid jongeren verslaafd zou maken.

Vrouwen uit Zweden, waar een streng antidrugsbeleid geldt, noemden d'Ancona een 'nazi'. De Zweedse tabloid Aftonbladet publiceerde foto's van d'Ancona, de leden Plooij (VVD), Van Dijk (GroenLinks) en nog veertien Europarlementariërs bij een groot artikel over de Europese drugsmafia. De Groenen willen stappen ondernemen tegen de krant.

Volgens de de Nederlandse christen-democrate R. Oomen heeft d'Ancona een “complete nederlaag” geleden en is nu duidelijk dat Europa geen liberaler drugsbeleid wil. d'Ancona noemde alle ophef “te gek voor woorden”.

Het drugsbeleid in Zweden, waar jongeren gedwongen worden af te kicken, is volgens haar gezien het aantal zelfmoorden en hiv-besmettingen en aidspatiënten in dat land “geen succes”. Bovendien negeren haar tegenstanders volgens d'Ancona de macht van de drugshandel als tweede internationale geldstroom.

De voormalige studentenleider D. Cohn-Bendit, Europarlementariër voor de Groenen, steunde d'Ancona. Hij noemde hasj “een integraal onderdeel van onze gemeenschap, minder gevaarlijk dan tabak of alcohol.”