Britse minister zoekt steun VS inzake Iran

WASHINGTON, 16 JAN. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, deelt met de VS de zorg over het Iraanse wapenprogramma, maar volgens hem is een boycot van Iran niet de beste manier om daarop te reageren. Cook zei dat gisteren voorafgaand aan een gesprek met zijn Amerikaanse collega Madeleine Albright.

Een gemeenschappelijk standpunt van de VS en de Europese Unie over Iran is een van de belangrijkste elementen van de buitenlandse politiek voor het Britse voorzitterschap van de EU dit half jaar. Cook veroordeelde de Amerikaanse sanctiewet tegen Europese bedrijven die handel drijven met Iran of met Libië. Volgens Amerikaanse politici wordt het “constructieve engagement” van Europa over Iran ingegeven door economische motieven. Volgens Cook is Europa zich bewust van de noodzaak om maatregelen te nemen tegen de Iraanse uitbreiding van zijn arsenaal aan biologische en chemische wapens, maar er kan geen sprake zijn van Europees-Amerikaanse samenwerking inzake Iran “zolang we in de loop van het sanctiewet-geweer kijken”. (Reuters, AFP)