Akkoord China, VS

NEW YORK, 16 JAN. De VS hebben China laten weten niet langer bezwaar te maken tegen de verkoop van Amerikaanse reactoren en dergelijke aan het land. Een woordvoerder van het Witte Huis heeft dat gisteren in New York bekend gemaakt.

Volgens de woordvoerder voldoet China aan de voorwaarden die zijn verbonden aan het internationale verdrag tegen de verspreiding van kernwapens. Daarom kunnen de wettelijke blokkades voor Amerikaanse bedrijven worden weggenomen om kernreactoren en dergelijke voor niet-militair gebruik te leveren aan China. President Clinton heeft afgelopen maandag al zijn handtekening gezet onder een nucleair samenwerkingsakkoord met China, waarin Peking de garantie krijgt dat het zaken mag doen met het Amerikaanse bedrijfsleven.

De toezegging volgt op het bezoek dat de Chinese president Jiang Zemin afgelopen najaar aan de VS bracht. Washington maakte zich vooral bezorgd over de Chinese bijdrage aan de nucleaire programma's van Iran en Pakistan. Het nu gesloten akkoord met China “dient de veiligheidsbelangen en de economische belangen” van de VS, aldus een verklaring van het Witte Huis. (AP, AFP)