Wotherspoon is baas over Bos en sprintelite

ROTTERDAM, 15 JAN. Jeremy Wotherspoon op de eerste plaats, Jan Bos tweede. Die volgorde komt dit seizoen bij mondiale sprintelite op de schaats vaker voor. Gisteren in Baselga di Piné, op de 1.000 meter en voorlopig ook in de stand om de wereldbeker, op de 1.000 én 500 meter. Beide rijders zijn in beeld voor de verdeling van het olympische eremetaal, volgende maand in Nagano.

Wotherspoon is 21 jaar, komt uit Red Deer, een dorp in de Canadese provincie Alberta. Bos is een jaartje ouder, woont in Hierden op de Veluwe. Beide schaatsers zijn lang, rond de 1 meter 90, en slank. Op de ijsbaan is er evenzeer gelijkenis. Wotherspoon en Bos schaatsen eerder op techniek dan op kracht. Het enige, niet onbelangrijke verschil is dat Wotherspoon vooralsnog net iets sneller gaat, gisteren: 1.11,68 tegen 1.12,29.

“Hij ging hard”, zei Bos met gevoel voor understatement. “En ik reed gewoon slecht.” De tweede plaats was evenzeer een verrassing als de winst op de 500 meter, een dag eerder. De kortste afstand lieten de Nederlandse sprinters ditmaal schieten, zij spaarden zich voor de autorit naar Collalbo, de deelname aan de wereldkampioenschappen, over tien dagen in Berlijn, en natuurlijk de Winterspelen in februari. Wotherspoon had geen behoefte aan rust. Ook op de 500 meter sloeg hij toe. Zijn 36,34 op hobbelig Italiaans buitenijs was imponerend, 0,32 seconde voor de Japanner Kuroiwa.

Vorig seizoen meldden Wotherspoon en Bos zich aan de schaatstop. Bij de wereldkampioenschappen sprint in Hamar waren ze nog tweederangs, de Canadees werd negende, Bos dertiende. “Dat was nog op mijn oude schaatsen”, zei Wotherspoon in de Italiaanse mist.

Wennemars werd in de Italiaanse Dolomieten vierde, Straathof zevende. Hij reed om precies te zijn 300 meter, toen viel hij op het rechte eind. Marianne Timmer eindigde als vijfde op de 1.000 meter. “Niet slecht, niet goed”, zei de Groningse, die zich daardoor enigszins liet ontmoedigen. “Ik ben een beetje depri”, zei ze. Voor Andrea Nuyt en Marieke Wijsman was het in Baselga di Piné vooral nagenieten. Zij hadden zich dinsdag door goede prestaties geplaatst voor de Olympische Winterspelen.