Winst Cap Gemini met 40 procent omhoog

UTRECHT, 15 JAN. Cap Gemini heeft over het afgelopen jaar een winstgroei geboekt van 40 procent. Volgens de automatiseerder weerspiegelt dit resultaat 'de goede marktcondities'. De omzet van het softwarebedrijf nam veel minder sterk toe.

Dit heeft Cap Gemini vanochtend bekendgemaakt. De automatiseerder noemt de voorlopige cijfers 'uitstekend'. Door de forse winstgroei kwam het nettoresultaat uit op 126 miljoen gulden. De omzet nam met 17 procent toe tot 1,15 miljard gulden.

Cap Gemini wilde tijdens een toelichting op de cijfers geen prognose geven voor het lopende jaar. Wel zegt het bedrijf ernaar te streven een nettowinstmarge te behalen die 30 tot 50 procent boven het marktgemiddelde ligt en wil het ten minste even hard groeien als de markt. “Het voorspellen van de marktgroei is moelijk”, aldus financieel directeur B. Brix. “De groeimogelijkheden zijn moeilijk in te schatten. We doen het bijvoorbeeld goed op het vlak van de millenniumproblematiek, maar de orderportefeuille is wat dat betreft slechts voor drie maanden gevuld.”

De grote winstgroei komt als een verrassing. Analisten rekenden op een nettoresultaat van maximaal 118 miljoen gulden. Het beursfonds zag de koers tegen het middaguur met 4 gulden toenemen tot 77,20 en behoorde door die stijging tot de uitblinkers van de beurs. De winst per aandeel steeg met 39 procent tot 2,96 gulden. Het bedrijfsresultaat steeg met 40 procent tot 191 miljoen. Over de eerste zes maanden boekte Cap Gemini nog een stijging van het nettoresultaat van 30 procent.

Bestuursvoorzitter C. van Breugel, die 25 jaar aan het hoofd heeft gestaan van Cap Gemini in de Benelux, zal in de loop van april zijn functie neerleggen. Hij zal worden opgevolgd door B. Brix, die sinds begin 1991 deel uitmaakt van de directie van Cap Gemini. Van Breugel wordt lid van de raad van commissarissen, terwijl H. Broeders het tweede lid van de directie zal worden.

Het aantal werknemers bij Cap Gemini bedroeg aan het eind van vorig jaar 5854, hetgeen betekent dat het personeelsbestand van Cap Gemini ten opzichte van 1996 met 13,5 procent gegroeid is. De belangrijkste beperking voor de groei van Cap Gemini lag in 1997 opnieuw in de werving van nieuw personeel. Het verloop nam in het afgelopen jaar verder toe tot naar schatting 15 procent.

Het Nederlandse automatiseringsbedrijf, voor 58 procent in handen van het Franse Cap Gemini, publiceert op 3 maart definitieve cijfers.