Weer vier Chinezen betrapt op doping

ROTTERDAM, 15 JAN. De WK zwemmen in Perth zijn in de ban van het grootste dopingschandaal in acht jaar. Naar gisteren pas bekend werd gemaakt, zijn vier Chinese zwemmers, een man (Wei Wang) en drie vrouwen (Luna Wang, Yi Zhang en Huijne Cai), donderdag bij aankomst in Australië betrapt op het gebruik van vochtafdrijvende middelen. De plaspillen zouden bedoeld zijn om het gebruik van andere verboden middelen te verdoezelen.

In afwachting van een contra-expertise sloot de wereldzwembond (FINA) het viertal uit van verdere deelname aan de WK. De Chinezen hangt een schorsing van minimaal twee jaar boven het hoofd. Twee van hen kwamen in Perth al in actie, Luna Wang en Yi Zhang. Beiden stonden hoog genoteerd op de seizoenranglijst, maar vielen in het Challenge Stadium vooral op door hun teleurstellende prestaties.

Luna Wang, de nummer drie van de wereld, eindigde gisteren als dertigste in de series van de 400 meter vrije slag. Een dag eerder kwam ze niet verder dan de tiende plaats op de 200 meter vrij slag, het nummer waarop ze de wereldranglijst aanvoert. Yi Zhang moest genoegen nemen met de zestiende plaats op de 100 meter schoolslag, terwijl ze als de nummer vier van de wereld vooraf gold als een medaillekandidate.

Het nieuws volgde gisteren op de bekendmaking van de strafmaat voor twee andere Chinezen, zwemster Yuan Yuan en haar coach Zhou Hewen. Yuan Yuan werd door de FINA voor vier jaar geschorst omdat de Australische douane vorige week bij aankomst in Sydney dertien flesjes met een groeihormoon aantrof in haar bagage. Coach Zhou Hewen kreeg vijftien jaar schorsing opgelegd, omdat hij later verklaarde verantwoordelijk te zijn voor de inhoud van Yuans tas.

Chinese bondsbestuurders reageerden geschokt op het nieuwste schandaal. Van officiële zijde hebben de Aziaten, ondanks herhaaldelijk bewijs daarvoor, jarenlang ontkend dat sprake was van gebruik van verboden middelen. Direct na de bekendmaking van het nieuws kondigde de nationale zwembond van China een grootscheeps onderzoek aan.