VS wil internationaal beraad over crisis Azië

WASHINGTON, 15 JAN. De Amerikaanse regering wil internationaal beraad van ministers van Financiën over de crisis in Azië. Daarover wordt thans overlegd met de landen van de groep van zeven rijke landen (G7) en andere landen, aldus een gisteren uitgegeven verklaring van het ministerie van Financiën.

In het Amerikaanse Congres groeit inmiddels het verzet tegen de reddingsoperaties die onder leiding van het IMF worden ondernomen om de Aziatische crisis te bezweren. Zowel bij Republikeinen als Democraten gaan stemmen op om toegezegde hulp op te schorten zolang geen wezenlijke economische en politieke hervormingen zijn doorgevoerd. De tweede man van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, David Bonior, zei gisteren dat de toenemende onderlinge afhankelijkheid van economieën als gevolg van de globalisering geen vrijbrief mag zijn voor “financiëlereddingsoperaties te behoeve van bankiers, speculanten of dictators”.

De VS zijn de belangrijkste donor van het IMF.