Voorkeur; Theater

DE WERELDVERBETERAAR Peter De Graef is in dit stuk van Thomas Bernhard een afzichtelijke man van wie we toch gaan houden. Met buitenproportioneel verbaal geweld verzet de man zich tegen zijn fysieke onttakeling en tegen de vrouw die hij nodig heeft: dat is lachwekkend en prachtig. Het groteske schaduwspel op het knalgele achterdoek (regie: Dirk Tanghe) zorgt voor een spookachtige sfeer. 21 jan Amersfoort Theater Flint, 22 jan Den Bosch Theater a/d Parade.

NA DE REGEN Wonderlijke komedie van de in eigen contreien zeer beroemde Catalaanse toneelschrijver Sergi Belbel. Door rookverbod tot elkaar veroordeelde stakkers etaleren hun neuroses op het dak van een welgeteld 49 verdiepingen hoog kantoorgebouw. Frans Strijards krijgt volop kans zijn voorkeur voor frenetieke mise-en-scène en speelstijl bot te vieren: actrice Debbie Korper spant wat dat betreft de kroon. Zij alleen al maakt de voorstelling de moeite van het bezoeken waard. 16 jan Enschede Twentse Schouwburg, 17 jan Dordrecht De Kunstmin, 21, 22 jan Tilburg De Vorst.

KUNST Theater Teneeter speelt werk van de Frans-Iraanse schrijfster Yazmina Reza. Een krachtige voorstelling waarin drie vrienden elkaar naar het leven staan, louter en alleen omdat een van hen een compleet wit schilderij heeft gekocht. De drie acteurs in de regie van Matthijs Rümke zijn ongemeen aan elkaar gewaagd. 16 jan Groningen Grand Théâtre, 17 jan Culemborg De Franse School, 20, 21 jan Amsterdam Bellevue, 22 jan Enschede Concordia.

HET CRYPTOGRAM Toneelstuk waarin David Mamet ons laat kijken door de ogen van een kind is precies wat titel belooft: denksport. Het is dus hard werken, maar de enscenering van Peter de Baan bij het RO Theater maakt dat wel tot een genoegen. Prachtige rol van Geert de Jong, wiens glanzende tranen ontroeren. 16 en 17 jan Rotterdam RO Theater.

EN VERDER 'T gelag Met de maskers uit een feestartikelenwinkel haalt poppenspeler Fred Delfgaauw herinneringen op aan een pijnlijk verleden. 21 jan Kampen Stadsgehoorzaal; Alles mag Parodistische scènes door de excellente acteurs George van Houts en Tom de Ket. 16 jan Groningen Het Kruithuis, 17 jan Leeuwarden De Harmonie; Mannen van de wereld Verrassend cabaret met gehaaide grappen en treffende persiflages, door Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. 16 jan Den Haag Diligentia, 17 jan Tilburg Schouwburg, 22 jan Groningen Stadsschouwburg; Tegen! Vincent Bijlo als 'integreerblinde' in een persoonlijke cabaret-solo vol wrevelige grappen. 16 jan Etten-Leur De Nobelaer, 17 jan Den Haag Diligentia, 20 jan Oosterhout De Bussel, 21 jan Meppel Ogterop; Best of five Vocaal kunst- en vliegwerk in verrassende ensceneringen door de theaterzanggroep Montezuma's Revenge. 16 jan Hilversum Gooiland, 17 jan Drachten De Lawei, 18 jan Den Helder De Kampanje, 20 jan Hoofddorp De Meerse, 21 jan Gouda Schouwburg, 22 jan Cuijk Streekschouwburg; Jenny Arean met Lucretia van der Vloot Liedjes fraai eerbetoon aan tekst en muziek. 16 jan Zutphen Hanzehof, 17 jan Markant Uden, 20, 21 jan Groningen Stadsschouwburg.