Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Muziek

Voorkeur; Muziek

MAURIZIO POLLINI De pianist Maurizio Pollini geeft 18 jan 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw een recital in de serie Meesterpianisten. Op het programma de Davidsbündlertänze en de Sonate nr 3 op 14 'Concert zonder orkest' van Schumann en een aantal nocturnes, ballades en een berceuse van Chopin.

STREPPONI-HERDENKING De honderdste sterfdag van de Italiaanse sopraan Giuseppina Strepponi (1815-1897) wordt in Groningen op 17 jan iets verlaat herdacht met de uitvoering van het Requiem van Giuseppe Verdi, haar echtgenoot. De besloten uitvoering wordt georganiseerd door de Gasunie als een nieuwjaarsbijeenkomst voor relaties in het bijna eindeloos hoge atrium van het kantoorgebouw van de architecten Alberts en Van Huut. De generale repetitie in de Groningse Martinikerk op 16 jan 20u15 is voor publiek toegankelijk met toegangsprijzen van slechts vijf gulden. Solisten zijn Miranda van Kralingen, Annelies Lamm, Robert Woroniecki en Harry Peeters; het ad hoc samengestelde orkest wordt gedirigeerd door Harmen Cnossen.

NEDERLAND-ITALIË Het William Byrd Vocaal Ensemble olv de tenor Nico van der Meel zingt rond 1600 gecomponeerde muziek van Nederlandse en Italiaanse componisten: Monteverdi, De Rore, Willaert, De Wert, Pradbué, Vitali en Hollanders. 15 jan 20u30 doopsgezinde Kerk Haarlem; 17 jan 10u15 Posthoornkerk Haarlemmerstraat Amsterdam; 18 jan 15u Lokhorstkerk Leiden.

CAPRICCIO STRAVAGANTE Onder de titel 'Capriccio stravangante' spelen de Amsterdamse Bachsolisten olv Roy Goodman sterk beeldende barokmuziek van Zelenka, Schmelzer, Farina, Locke, Biber en Händel. 17 jan 20u15 Geertekerk Utrecht; 18 jan 15u Waalse Kerk Amsterdam.

FOLK-JAZZ UIT TURKIJE De vierkoppige Telvin Band o.l.v. de Turkse gitarist en luitspeler Erkan Ogur gaat een confrontatie aan met de Nederlandse (jazz)trompettist Eric Vloeimans. 15 jan SJU-Jazzpodium Utrecht, 16 jan Doelen Rotterdam, 17 jan Korzotheater Den Haag, 18 jan Concertgebouw Amsterdam.

ANTONIO RIVAS De Colombiaanse accordeonist Antonio Rivas komt laten horen wat de 'vallenato' is. 21 jan Oosterpoort Groningen, 22 jan De Kade Zaandam, 23 jan Gigant Apeldoorn, 24 jan O42 Nijmegen, 25 jan St. Aegtenkapel Amersfoort.

JOHN CALE Waarom zou je de Velvet Underground nog bij elkaar roepen als het solo met piano beter kan? 16 jan Nighttown, Rotterdam.

BENTLEY'S RHYTHM ACE Big Beat uit Birmingham, genoemd naar een oude drummachine. 17 jan Melkweg Max, Amsterdam.

PORTISHEAD Sloom en somber, zoals triphop hoort te klinken. Portishead kan het weten, want met Tricky stonden ze aan de wieg van de Bristol-sound. 21 jan Oosterpoort, Groningen, 13 febr Vredenburg, Utrecht.