Voorkeur; Musea

NEDLLOYD Wie altijd heeft gedroomd van een reis op een cruiseschip, met luxe salons, diners-dansant en sjieke passagiers, moet zeker naar Maritiem Museum Prins Hendrik, Rotterdam. Op de expositie Reders aan het Roer - uit de archieven van Nedlloyd 1870-1970' tonen vele foto's en enkele filmpjes - van kantoren, passagiers, scheepinterieurs en havens - het roemruchte verleden van de Nederlandse rederijen die in de jaren '70 fuseerden tot Nedlloyd. T/m 8 mrt, Maritiem Museum Prins Hendrik, Leuvehaven 1, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

RANDOM RAPHAËL Begin 16de eeuw, toen beroemde meesters als Raphaël en Michelangelo het artistieke klimaat in Italië beheersten, liet de Bolognese graveur Marcantonio Raimondi (1482-1534) zich in hun slipstream meevoeren: voor zijn prenten maakte hij gebruik van inventies - ontwerptekeningen, motieven, soms ook hele werken - van deze en andere kunstenaars. De expositie Rondom Raphaël in Museum Boijmans Van Beuningen toont, uit de eigen collectie, werken van Raimondi en andere graveurs van zijn tijd, prenten en tekeningen van de hand van kunstenaars waarop zij zich baseerden. De presentatie geeft een mooi en zelden op deze schaal getoond beeld van het rijke prentenkabinet met 16de-eeuwse Italiaanse grafiek en tekenkunst. Rondom Raphaël; grafiek en tekeningen 1480-1550 uit eigen bezit t/m 15 mrt in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di-za 10-17u, zo 11-17u.

DE HAAGSE SCHOOL Ruim een eeuw geleden waren koeien en schapen, geschilderd in een weids landschap het toppunt van moderne kunst. Engelse, Schotse en Amerikaanse kunstverzamelaars waren er dol op. In de Kunsthal in Rotterdam is een grote expositie ingericht met werken van schilders van de Haagse School, zoals Mauve, de gebroeders Maris, Hendrik Willem Mesdag, Jozef Israëls en anderen. Ze legden zich met grote vakkundigheid toe om de stemming, de sfeer van een landschap te vangen, of dat nu de koe aan de slootkant was, of de vissersschuit op het strand. 'Ik schilder geen koeien, maar lichteffecten', zei Willem Maris, en dat maakt de meeste schilderijen een plezier voor het oog. De Haagse School, een groots overzicht t/m 18 jan in de Kunsthal Rotterdam, Westzeedijk 341, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

VORSTELIJK VERZAMELD De luister aan het hof van de eerste Hollandse stadhouders was vergeleken met andere Europese hoven eenvoudig. Toen Frederik Hendrik in 1625 stadhouder werd en trouwde met Amalia van Solms moest het echtpaar zo'n beetje beginnen bij nul. Hun meest omvattende projecten waren de paleizen en uit de inventarissen blijkt dat Frederik Hendrik en Amalia 400 tot 600 schilderijen moeten hebben bezeten. Van al die schilderijen zijn er ongeveer 150 getraceerd en daarvan hangen er (of van verwante remplaçanten) nu zo'n 50 in het Mauritshuis. Daaronder veel portretten van o.a. van Dijck, van Miereveldt en Honthorst. Vorstelijk verzameld. De kunstcollectie van Frederik Hendrik en Amalia. Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag. Tot 29 maart. Di-za 10-17, zo 11-17u.

AZZEDINE ALAÏA Ontwerper Azzedine Alaïa heeft met zijn kleding op grootse wijze bezit genomen van het Groninger Museum en in zijn spoor volgt een optocht van aanbeden vrouwen. Hoog ter been en slanker dan de Schepper het voor mogelijk had gehouden. Alaïa modelleert zijn ontwerpen rechtstreeks op het lichaam van zijn supervrouwen, altijd strak op het lijf als bezweringen van het lichamelijk verval. De vroegste stukken dateren uit 1979 en het meest recente een uit 1997, waar 100 meter organza voor werd gebruikt. Alaïa t/m 8 maart in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen. Di t/m zo 10-17u.

EN VERDER Langs velden en wegen tot 3 maart in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam, dag van 10-17u. De Haagse School op de Veluwe, Arnold en Edzard Koning tot 24 jan in het Veluws Museum, Langstraat 18, Barneveld. Di t/m za van 10-17u en in het Gemeentehuis tijdens kantooruren; Charles Rochussen, 1814-1894, een veelzijdig kunstenaar t/m 18 jan in Historisch Museum Rotterdam, Korte Hoogstraat 31, Rotterdam, di-vr 10-17u, za zo 11-17u; Archiefwinkel Rotterdam, Coolsingel 91, Rotterdam, ma-za 11-17u; Paleis het Loo, Nationaal Museum Apeldoorn, Apeldoorn, di-zo 10-17u; Een middeleeuws beeldverhaal, het Hausbuch en zijn Meester t/m 18 jan in het Rijksprentenkabinet, Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u; Chapeau, Chapeaux! hoeden van 1650-1960 t/m 29 mrt in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u; Moneta Exotica. Oorspronkelijk geld uit de hele wereld t/m 29 aug in het Rijksmuseum Het Kon. Penningenkabinet, Rapenburg 28, Leiden, di t/m vr 10-17u, za, zo 12-17u; Zwarte farao's t/m 1 febr in de Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam; Chinees Porselein uit het Rijksmuseum t/m 23 juni in de Zuidvleugel Rijksmuseum, Hobbemastraat 19, Amsterdam; Meesters van de Moderne Kunst, Collectie Sara Lee Corporation t/m 15 febr in het Singer Museum, Oude Drift 1, Laren, di t/m za 11-17u, zo 12-17u; Ian Hamilton Finlay, t/m 18 jan in de Stadsgalerij Heerlen, Raadhuisplein 19, Heerlen, di-vr 11-17u, za zo 14-17u; Giuseppe Penone: beelden en tekeningen t/m 8 febr in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. Di t/m zo 11-17u; Malevitsj werken op papier uit de collectie Khardzhiev t/m 25 jan in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13 dag, 10-17u; Experiment en ruimte, 4 Spaanse beeldhouwers: Picasso, González, Miró, Chillida t/m 18 jan in het Kröller-Müller Museum, Otterlo. Di-zo 10-17u.