Voorkeur; Galerie

GLAS In het Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond is een expositie te zien met beelden van de Vlaamse Lieve van Stappen en de Engelse Philippa Edwards. Beide kunstenaars combineren glas met andere materialen als brons, steen, was of ijzer. Veel van hun werken hebben te maken met het menselijk lichaam. Edwards' sculpturen refereren heel direct aan organen, aderen en botten, terwijl de beelden van Van Stappen op een meer symbolische manier over de vergankelijkheid van het lichaam verhalen. Met materialen als prikkeldraad, kogels en soldatenhelmen verwijst haar werk naar het leven in oorlogssituaties. De tentoonstelling wordt op 16 jan om 18u geopend met een optreden van de Vlaamse acteur Julien Schoenaerts. Nes 45, Amsterdam. T/m 22 febr. Di t/m za 10-20u30 zo 13-17u.

JAARGETIJDEN Dit weekeinde gaat in De Paviljoens, Almere het project 'De vier jaargetijden' van start, waarin vier kunstenaars achtereenvolgens de kleinste hal van de voormalige Documenta-paviljoens mogen inrichten. Federico D'Orazio bijt met zijn installatie Winter de spits af. D'Orazio staat kritisch ten opzichte van de maakbaarheid van het landschap. In zijn installatie becommentarieert hij het ontstaan van de polders van Flevoland. Winter is t/m 22 maart te zien, waarna andere jaargetijden volgen met installaties van o.a. Mirjam de Zeeuw en Guillaume Bijl. Almeers Centrum Hedendaagse Kunst, Odeonstraat 5, Almere. Di t/m zo 12-17u.

LYDIA SCHOUTEN Voor een expositie in MK Expositieruimte maakte kunstenares Lydia Schouten een keuze uit werken die op de Rijkakademie te zien waren. Deelnemende kunstenaars zijn Emmanuelle Antille, Antoine Berghs, Maura Biava, Saskia Janssen, Mónica de Miguel Rubio en Jeroen de Rijke/Willem de Rooij. T/m 8 febr, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. Wo t/m zo. 13-18u.

EN VERDER De tentoonstelling 'Bermuda driehoek' in W139 bestaat uit werk van Jan Kempenaers, Jurriaan Molenaar en Katrine Hjelde t/m 15 febr; in de voorzaal is t/m 1 febr werk van Yvonne Le Grand te zien, Warmoesstraat 139, Amsterdam; Galerie Fotomania toont onder de titel 'R'dam - Wien' werk van vijf Oostenrijkse kunstenaars, onder wie Elfriede Baumgartner, Sigrid Kurz en Klaus Pamminger t/m 8 febr, Hoornbrekersstraat 22, Rotterdam; De kunstenaars Anna Rudolf en Tim Hudson maakten onder de titel 'Incommunicado' beiden een nieuwe installatie speciaal voor de ruimte van Galerie Scheper t/m 10 febr, Herengracht 247, Amsterdam.