Verzekeraar Eureko biedt op Frans GAN

AMSTERDAM, 15 JAN. Eureko, een samenwerkingsverband van zes Europese verzekeraars, brengt een bod uit op de in moeilijkheden verkerende Franse branchegenoot GAN. Dit heeft directeur J. Medlock van Eureko bevestigd.

Overname van GAN zou, aldus Medlock, Eureko een goede toegang verschaffen tot de Franse markt. “Je kunt jezelf geen Europese groep noemen zonder in Frankrijk aanwezig te zijn. We zoeken al een aantal jaar in dat land, dus eigenlijk wordt het de hoogste tijd.” Hoeveel Eureko biedt wil Medlock niet kwijt.

Eureko, dat zijn hoofdkantoor in Amsterdam heeft, liet al in augustus weten belangstelling te hebben voor GAN. Het samenwerkingsverband, waarin de Nederlandse Achmea-groep (Centraal Beheer, FBTO, Avero) voor 33 procent deelneemt, is niet als enige voor het Franse staatsbedrijf in de markt. Naast vijf Franse ondernemingen hebben ook ABN Amro en de Belgische Generale Bank belangstelling getoond.

Eureko bezet met al zijn partners de zevende plaats op de Europese ranglijst van verzekeraars. Om die positie te behouden moet de groep uitbreiden. “Behalve in Frankrijk kijken we ook rond in Zwitserland en Italië”, aldus Medlock. Als de inlijving van GAN doorgaat, zou Eureko in grootte de derde verzekeraar van Europa worden. “De meeste concerns hebben alleen een sterke positie in hun eigen land. Via de partners in Nederland, Scandinavië, Groot-Brittannië, Duitsland en Portugal denken wij een sterkere positie te hebben bij de eenwording van de Europese verzekeringsmarkt.”

De Eureko-directeur erkent dat de positie van GAN niet florissant is. “De plannen om GAN te privatiseren zijn daar debet aan geweest. Vooral in de onroerend-goedsector kampt het nog met financiële problemen.” De verzekeraar is al enkele jaren zwaar verliesgevend. In 1996 liep het negatieve saldo zelfs op tot bijna 2 miljard gulden.

De Franse overheid besloot GAN vorig jaar miljarden steun te geven. De Europese Commissie keurde dat goed op voorwaarde dat het staatsbedrijf voor juli 1998 in particuliere handen overgaat. Ook moet een deel van de activiteiten zijn afgestoten.