UNIEK

Naam: Louis Wijdenbosch

Leeftijd: 33

Geboorteplaats: Amsterdam, ouders verhuisden in 1963 van Suriname naar Nederland

Beroep: fysiotherapeut, bondscoach van de Judobond Nederland

“Natuurlijk heb ik een bepaalde binding met Suriname, het is het vaderland van mijn ouders. Ik volg de ontwikkelingen, maar verder ben ik er niet zo mee bezig. Ik voel me zowel Surinamer als Nederlander, maar op straat zien ze alleen een Surinamer. “Ik heb niet het gevoel dat ik iets voor Suriname moét doen. Geen drang om stereotiepe denkers van hun ongelijk over het land te overtuigen. Wel wil ik graag helpen waar ik kan. Ik ben nu bezig met een project dat het Surinaamse judo moet stimuleren. De liefde voor de sport drijft me. Toch heb ik ook zoiets van 'wij zullen eens laten zien dat we het kunnen'. “Vorig jaar ben ik voor het eerst sinds twintig jaar weer in Suriname geweest. Ik kon niet wachten om te gaan. Vond het zo spannend. Heel even dreigde mijn reis niet door te gaan door die zogenaamde coup. Heel Nederland in rep en roer. Kom ik daar, helemaal geen gestress. Nederlanders kunnen zich zo opwinden over kleine dingen, dat ik denk 'waar maak je je druk om'. “Pas toen ik in Suriname was, zag ik hoe uniek mijn situatie is. Veel Surinamers zijn trots op me. In hun ogen heb ik veel bereikt. Leuk dat ik voor hen iets beteken. Je moet natuurlijk niet de betweter uithangen. De cultuur en mentaliteit in Suriname zijn gewoon anders en daar moet je niet in willen snijden. “Ik bemoei me niet met politiek. Laatst stond er een enorme kop over president Wijdenbosch op de voorpagina. Mijn oom. Shit, dat was wel even schrikken. Word je opeens met je eigen naam geconfronteerd. Ik moet er elke keer weer aan wennen.”