TWEESLACHTIG

Naam: Jimmy Geduld

Leeftijd: 33

Geboorteplaats: Amsterdam, ouders kwamen in 1955 in Nederland wonen

Beroep: acteur soap 'Goede Tijden, Slechte Tijden'

“What you see is what you get, zeggen ze. Heel tweeslachtig. In Suriname merken ze aan mijn kleding en hoe ik praat dat ik geen echte Surinamer ben. Maar een Nederlander zal ik ook nooit zijn. Geen blond haar en blauwe ogen. Ik leef en denk in twee werelden. “Als ik soms zie hoe vrienden tegen hun ouders tekeer gaan, daar sta ik echt van te kijken. Ik ben opgevoed met de Surinaamse normen en waarden. Surinamers hebben veel meer respect voor hun ouders. Plaatsen hen op een voetstuk. Hebben hun goedkeuring nodig. Tja, en onder de douche, dan voel ik me ook echt een Surinamer. “Ik kan me behoorlijk opwinden over de verhalen, geruchten, over Suriname. Waar rook is is vuur, maar de kranten schrijven ook onwaarheden. Mensen weten vaak niet waar ze over praten. Dom. Ga dan eerst zelf kijken. Ik druk hen met de neus op de feiten. “Kluivert maakt het winnende doelpunt in de finale van de Champions League. Gullit krijgt een oorkonde van Mandela. Jongens waar ik trots op ben. Ik plaats me graag in hun straatje. Voel me gevleid. Niet dat ik mezelf positief wil profileren of zo. “Een excuusneger ben ik genoemd. Dat vind ik dus een excuusverhaal. Laten we toejuichen dat er eindelijk kleur in de picture is. Eerlijk gezegd was ik in het begin ook niet tevreden over mijn rol in 'Goede Tijden, Slechte Tijden'. Te suffig. Als je zo'n prototypejongen als Arthur vergelijkt met Surinaamse jongens op straat, klopt dat inderdaad niet. Zo praten zij niet. Maar de rol is veranderd, daar heb ik zelf voor gezorgd.”