SPORT

Voetbal Begin jaren tachtig kwalificeerde Suriname zich bijna voor de eindronde van het wereldkampioenschap voetbal. Het land gold toen als de sterkste voetbalnatie van het Caraïbische gebied. Sindsdien is het bergafwaarts gegaan. De belangrijkste oorzaken waren de economische achteruitgang en als gevolg daarvan het gebrek aan financiële en andere middelen. Afgelopen jaar nog moest vice-kampioen Robin Hood zich wegens geldgebrek uit de Caraïbische bekercompetitie terugtrekken. Het nieuwe bestuur van de Surinaamse voetbalbond probeert sinds kort met het opzetten van jeugdcompetities het voetbal een nieuwe impuls te geven. Talent is er genoeg. Financiële en andere steun komt behalve van de internationale voetbalfederatie FIFA ook van de Stichting Kleurrijk Voetbal uit Nederland, waarvoor Nederlandse voetballers van Surinaamse afkomst zich inzetten.

Basketbal Na voetbal is basketbal de tweede sport, de Amerikaanse NBA is een tophit op de Surinaamse televisie. Er zijn senioren- en juniorencompetities in verschillende klassen.

Slagbal Opmerkelijk populair is ook slagbal, waarin over het hele land verspreid zo'n 1.500 Surinaamse vrouwen actief zijn.

Zwemmen De zwemsport teert nog altijd op het ongekende succes van Anthony Nesty, winnaar van Olympisch goud in Barcelona op de vlinderslag. Een opvolger heeft zich nog niet aangediend, al schijnt wisselslagzwemster Caroline Adel een belofte in te houden. Zij traint in de Verenigde Staten onder dezelfde coach als Nesty destijds.

Atletiek Ondanks de internationale successen van 800-meterloopster Letitia Vriesde is atletiek in Suriname geen grote sport. Alleen het lange-afstandslopen trekt redelijk wat liefhebbers. Het ontbreekt simpelweg aan accommodaties.

Dammen Bijzonder geliefd is de damsport. Een echte volkssport, die door menigeen desnoods met kroonkurken wordt gespeeld. Suriname is bijzonder trots op Guno Burleson, die in 1997 het pan-Amerikaanse kampioenschap veroverde.