Science Fiction

Startrek kostuums, Startrek cultvideo's, tourjackets, 'golden awards', handtekeningen van film- en popsterren, originele filmposters en film- en muziektijdschriften uit de jaren '50 tot '90 zijn te vinden op de Internationale Verzamelbeurs voor platen, CD's, film en science fiction op 17 jan in de RAI. Op deze beurs is speciale aandacht voor science fiction. Tijdens de beurs is de tentoonstelling 'Nedertoppers op 33 en 45 toeren' te bezichtigen met singles en elpees van bekende Nederlanders. Eerder was deze tentoonstelling in Ahoy tijdens de cd- en platen-beurs.

*Za 17 jan, 10-17u. RAI Amsterdam. Entree ƒ 12,50. Inl 0229-213891. Internet http://www.mmmarc.com

Mens erger je niet

Voor wie altijd wint bij het spelletje 'Mens erger je niet' is het misschien een idee om deel te nemen aan het Nationaal Kampioenschap 'Mens erger je niet' op 17 jan om 14u in Emmeloord. Carnavalsstichting De Droogpieren is organisator en looft voor ƒ 1000 aan prijzen uit. De winnaar ontvangt de wisselpion en ƒ 450.

*Prinsenhof, Zuiderkade 6, Emmeloord. Inschr ƒ 5 tot vijf minuten voor aanvang. Deelnemerskaarten: 0527-612000.

Afrikaans avontuur

Theo Regout (1901-1988) maakte van 1924 tot 1964 met zijn vrouw Mausi tientallen reizen, onder meer door Afrika, die hij vastlegde op 16 mm films. Zijn films vertoonde hij tijdens lezingen voor aardrijkskundige genootschappen en volksuniversiteiten. Volgens het Nederlands Filmmuseum, dat achttien uur filmverslag van Regout bezit, ademen zijn films 'de sfeer van een spannend jongensboek'. Het museum stelde een compilatiefilm samen onder de titel 'Afrikaans avontuur'.

*Afrikaans avontuur - de reizen van Theo Regout. Het Nederlands Filmmuseum, Vondelpark 3, Amsterdam. Van 15 t/m 28 jan. Dagelijks 20u30. Inl 020-6833401. Entree ƒ 11.

Proeverijen

Aan de Internationale Proeftafel heeft men het proeven tot een kunst verheven, die geleerd en onderwezen wordt. Een breed cursusaanbod traint de zintuigen voor het ruiken en proeven van vooral wijn, maar ook van o.a. chocola, olijfolie, whiskey en zalm. Er is nog plaats bij de cursussen: whiskey ruiken en proeven (7 febr), wijnen uit de oude en de nieuwe wereld (12 febr) en de workshop 'geuren', 15 mrt. Inl: de Internationale Proeftafel, Ruysdaelstraat 34-36, Amsterdam. Tel 020-6389002.

Motorfietsen

Op de Motoren Oldtimerbeurs, die op 17 en 18 jan (9-17u) wordt gehouden het Autotron Rosmalen, zijn onderdelen en accessoires te vinden voor klassieke motorfietsen als Harley Davidson, Indian, BSA, NSU, BMW en Kreidler: van cilinderkoppen tot spruitstukken, van koplampen tot zadeltassen, lederen motorkleding, motorbrillen en helmen. Entree: ƒ 15, kinderen tot 12 jr ƒ 7,50. Inl 073-5219050

Prins Bernhard

Het schilderij 'Himalaya' van Prins Bernhard uit 1988 wordt via een veiling op Internet, in samenwerking met de Amsterdamse galerie Multiple Choice, van 16 jan t/m 2 febr te koop aangeboden, samen met werk van o.a. Picasso en Walasse Ting. Liefhebbers kunnen online (www.veiling.com) een bod doen op dit schilderij, waarvan de afmetingen 40 x 40 cm (incl lijst) bedragen. Signatuur: P.B. Het openingsbod is ƒ 9800. Wie wil bieden meldt zich aan op de site en ontvangt per e-mail een wachtwoord, de code bij het bieden. De Veilingmeester bericht op de site en per e-mail over de stand van zaken. Inl 020-6613333 (e-mail: lucienne@veiling.com)