Partij Roman stelt regering ultimatum

BOEKAREST, 15 JAN. In Roemenië heeft de Democratische Partij (PD) van oud-premier Petre Roman, een van de regeringspartijen, het vertrouwen in premier Victor Ciorbea en de regering opgezegd. De PD stapt nog niet uit de regering, maar heeft haar wel een ultimatum gesteld - dat overigens direct van de hand is gewezen.

Het bestuur van de DP besloot gisteren het vertrek van Ciorbea en de vorming van een nieuwe regering per uiterlijk 31 maart te eisen. Als aan het ultimatum niet wordt voldaan, zal de Democratische Partij uit de regering stappen. “De Democraten vertrouwen deze regering en deze premier niet”, zei Adrian Severin, vice-voorzitter van de PD en tot december minister van Buitenlandse Zaken, na de bestuursbijeenkomst. Roman zelf, behalve leider van de PD ook voorzitter van de Roemeense Senaat, zei dat “we in de regering blijven, maar onder andere omstandigheden”. “De enige voorwaarde is een nieuwe regering te vormen die in staat is vastbesloten met een nieuw programma aan het werk te gaan. De bevolking moet begrijpen dat de prijs die ze [voor de hervormingen] betaalt niet tevergeefs is”, aldus Roman.

Het ultimatum is gisteren direct van de hand gewezen. Ion Diaconescu, leider van de christen-democraten, bestempelde het als “een pseudo-oplossing” en als “extreem demagogisch en huichelachtig”.

Ook de leider van de andere regeringspartijen - de liberalen en de partij van de Hongaarse minderheid in Transsylvanië - kozen na het ultimatum van de PD de kant van Ciorbea. (AP)