'Omkoping bij Daiwa en Nomura'

TOKIO, 15 JAN. Een Japanse politieofficier en een hoge functionaris van het effectenhuis Daiwa zijn gisteren gearresteerd wegens omkoping. De agent zou informatie over een onderzoek tegen het bedrijf naar Daiwa hebben doorgesluisd.

Tevens meldde de Nihon Keizai Shinbun (Japans Economisch Dagblad) gisteren dat het openbaar ministerie een onderzoek is gestart naar omkoping door het effectenhuis Nomura van een funcionaris, een voormalig medewerker van het ministerie van Financiën, van de Public Highway Corporation. Dit semi-overheidsbedrijf is verantwoordelijk voor de bouw van de Japanse tolsnelwegen. Nomura zou zich met de omkoping hebben verzekerd van het verzorgen van een buitenlandse obligatieuitgifte voor het bedrijf.

Volgens de krant heeft Nomura ruim 2,5 miljoen yen gespendeerd aan diners, partijtjes golf en een geheel verzorgde buitenlandse reis voor de functionaris. Nomura ontkent niet zakenrelaties op diners te hebben getracteerd maar stelt dat niets is gebeurd dat niet door de beugel kon. De Nihon Keizai Shinbun schrijft echter dat de verdenking luidt: het aannemen en ontvangen van steekpenningen. Het openbaar ministerie maakte zelf niets bekend en beantwoordt uit principe geen vragen van de pers.

De gisteren gearresteerde politie-agent was verantwoordelijk voor het onderzoek naar vier medewerkers van een Daiwa-filiaal die in 1993 een groot aantal cliënten zouden hebben opgelicht. De agent zou 2,8 miljoen yen (43.000 gulden) voor zijn diensten hebben ontvangen, naast reiscoupons ter waarde van 7.500 duizend gulden en een dozijn tractaties op luxe diners. Een hoge, eveneens gearresteerde functionaris op het hoofdkantoor van Daiwa verzorgde de betalingen die tot afgelopen jaar doorliepen. Daiwa zelf wil geen commentaar op de zaak geven omdat het onderzoek nog loopt.

Informatie over het lek bij de politie kwam onlangs naar boven tijdens een ander onderzoek: de illegale betalingen aan afpersers, sokaiya, door medewerkers van alle grote Japanse effectenhuizen. Documenten bij Daiwa toonden dat men meer wist dan goed was, wat tot de arrestaties van gisteren leidde.