MUZIEK

De meeste succesvolle Surinaamse muzikanten, zoals Ruth Jacott en Denise Jannah, wonen in Nederland. Maar hun muziek heeft weinig met Suriname te maken. Al in de jaren dertig kwamen Surinaamse musici naar Nederland, maar hun afkomst hielden zij verborgen: de saxofonist Kid Dynamite noemde zich leider van een 'Negro Swing Band uit New York'. Multi-instrumentalist Max Woiski werd in '37 binnengehaald als 'José Barretto uit Cuba'. Hij stopte meer Zuid-Amerika in zijn muziek.

Wat 'echte' Surinaamse muziek is, is onduidelijk. Is de hit 'Wasmasjien' van de band Trafassi het ware product, of is het de Paramaribopstijl van het instrumentale Surinam Music Ensemble? Maar er zijn ook nog indiaanse huppeldansjes, Javaanse krontjong en hindoestaanse kawali - slechts enkele genres uit de verbazingwekkend rijke Surinaamse cultuur. Volgens de creoolse Surinamers is het calypso-achtige kaseko-ritme de kern van de Surinaamse muziek. Vandaar dat de jazzy Fra Fra Band, al heel lang actief in Nederland, zich dit jaar gaat wijden aan dit genre.