Maand bedenktijd voor Nuis; Cézanne moet 15 miljoen gaan kosten

ROTTERDAM, 15 JAN. Het schilderij van Cézanne, dat de staat probeert te kopen, is veel meer waard dan de 6,5 miljoen gulden die staatssecretaris Nuis daarvoor wil betalen. De Haagse rechtbank heeft gisteren bepaald dat het Landschap bij Aix met de Tour de Cesar 7,5 miljoen dollar (ruim vijftien miljoen gulden) moet kosten.

De eigenares van het doek besloot twee jaar geleden het schilderij te verkopen. Omdat het valt onder de Wet tot behoud van cultuurbezit, is de staat verplicht te proberen de Cézanne te kopen. Dat betekent dat het werk het land niet mag verlaten omdat het 'uniek en onvervangbaar' is. In april vorig jaar stapte de staat naar de rechter, omdat met de eigenares geen overeenstemming kon worden bereikt over de prijs.

De eigenares, A.H.K. Boerlage-Koenigs, een dochter van kunstverzamelaar Franz Koenigs, wilde 14,5 miljoen hebben voor het schilderij, zo bleek tijdens de rechtszitting in april. Zij baseerde zich op taxaties van experts van de veilinghuizen Sotheby's en Christie's in Londen.

Hoe dat bedrag “uit de hoed van Sotheby's” was gekomen, was landsadvocaat mr. D. den Hertog absoluut onduidelijk, zei hij in april. De Rijksdienst Beeldende Kunst kwam op 6,5 miljoen. De rechter wees daarop drie experts aan, die de prijs nu op bijna vijftien miljoen gulden hebben vastgesteld.

Staatssecretaris Nuis heeft een maand de tijd om te beslissen of de staat het schilderij voor dat bedrag koopt. “We zullen kijken of we daar het geld voor kunnen vinden”, zegt zijn woordvoerder. Lukt dat niet, dan is de eigenares vrij het schilderij ter veiling te brengen.

Landschap bij Aix met de Tour de César is een van de vier schilderijen van Cézanne die Nederland rijk is. Het doek laat op de voorgrond enkele bomen en bosschages zien die zich tegen de contour aftekenen van een flauwe heuvelrug. In de verte heeft Cézanne de middeleeuwse wachttoren Tour de César geschilderd. Het Stedelijk Museum in Amsterdam bezit twee werken van Cézanne, La Montagne Sainte-Victoire (ca. 1888) en Stilleven (1890-1894). Het Kröller-Müller in Otterloo is de eigenaar van De weg langs het meer (1885-1890).