Lambertuskerk Hengelo verheven tot basiliek

HENGELO, 15 JAN. Paus Johannes Paulus II heeft de rooms-katholieke Lambertuskerk in het centrum van Hengelo tot basiliek verheven. De kerk draagt voortaan de titel basilica minor, een eretitel toegekend aan kerkgebouwen met bijzondere culturele of liturgische betekenis. Het is de zeventiende kerk in Nederland die deze eretitel mag dragen. Andere basilieken staan onder meer in Haarlem (Sint Bavo), Den Bosch (Sint Jan) en Maastricht (Sint Servaas).

De titel geeft de kerk recht een aantal onderscheidingen zoals conopeum en tintinnabulum te voeren. Een conopeum is soort parasol uitgevoerd in de pre-napoleontische pauselijke kleuren rood en geel, waaraan acht talons worden gehangen met daarop de namen van de paus en de kardinaal, alsmede het wapen van de kerk en van de gemeente. Een tintinnabulum is een staf met kleine belletjes waarop eveneens het wapen van de basiliek is aangebracht. Bij processies mogen tintinnabulum en conopeum worden meegedragen. Beide onderscheidingstekenen worden de komende maanden vervaardigd.

Het bestuur van de Lambertuskerk deed de aanvraag voor de eretitel in 1990 bij het honderdjarig bestaan van het neogotische kerkgebouw. Op 27 september is de plechtigheid rond de verheffing van de kerk.

De kerk is vernoemd naar de heilige Lambertus, in de zevende eeuw bisschop van Maastricht.