Koers Ahold blijft overeind op dalende beurs

AMSTERDAM, 15 JAN. Ahold wist vanochtend als enige hoofdfonds stand te houden tussen de dalende koersen op de Amsterdamse effectenbeurs. Terwijl de AEX-index 0,79 procent daalde, steeg de koers van Ahold met 1,5 procent (80 cent) naar 54 gulden.

AMSTERDAM Het Ahold-concern trok de aandacht van beleggers door in Zuid-Amerika een belang te nemen in een bezitter van supermarktketens.

De AEX-index, de graadmeter die is samengesteld uit de 25 meest verhandelde fondsen, daalde met 7,27 punten naar 916,31 punten.

Op Ahold na stonden bijna alle andere AEX-fondsen op verlies. Zelfs verzekeraar Aegon, die de afgelopen dagen was gestegen, moest inleveren. Het fonds leed onder winstnemingen waardoor de koers 2,10 daalde naar 194,70 gulden. Nedlloyd liep 60 cent terug naar 44,20 gulden en komt daarmee in de richting van het laagste punt van de afgelopen twaalf maanden (40,80). De koers van VNU ging het meest achteruit met een verlies van 2 procent (1,10 gulden) naar 54,90 gulden. Alleen Hoogovens, Polygram en Hagemeyer lieten een bescheiden vooruitgang zien.

Op de lokale markt waren de koerswinsten groter. Automatiseringsbedrijf Cap Gemini behoorde tot de uitblinkers met een vooruitgang van 3,80 op 77 gulden na de publicatie van een 40 procent hogere winst in 1997. De koers van ASM Lithography, machinemaker voor chipfabrikanten, steeg 6,10 op 140 gulden. De fraaie winstcijfers van beurshandelaar AOT leverde een koersstijging op van 1,40 gulden op 64,50 gulden.

De koers van de Amerikaanse dollar daalde bij het begin van de handel op de Europese wisselmarkten, maar trok later weer aan. In Amsterdam werd vlak na het middaguur 2,0555 gulden genoteerd, dezelfde koers als aan het eind van de handel van gisteren.

NEW YORK Op Wall Street sloot het Dow Jones-gemiddelde met een winst van 52,56 punten op 7784,69.

AZIË De koersen op de beurs van Hongkong zijn vandaag substantieel gedaald. Aan het eind van de handel stond de Hang Seng-index op 8578,98 punten, 7 procent lager dan gisteren. De index was gisteren nog met ruim 5 procent gestegen.

Elders in Azië was het beeld op de effectenbeurzen verdeeld. In Seoul stond het koersgemiddelde 6 procent hoger en eindigde voor het eerst in acht weken boven de 500 punten. In Singapore bedroeg de stijging aan het begin van de handel 0,5 procent, maar het slot was 1 procent lager.

De beursindex van Jakarta begon ruim 2 procent hoger, maar gaf die winst na korte tijd weer op om ruim 4 procent lager te sluiten. Gisteren ondertekende het land een tweede hulpovereenkomst met het IMF. De overeenkomst behelst ingrijpende maatregelen.

De grootste beurs in de regio, die van Tokio, was gesloten wegens een nationale feestdag.