Kinderfeest

Leesfeest

Soms is het moeilijk kiezen welke boeken je wil lezen want er verschijnen zoveel nieuwe. In de Libris-leeskrant worden nu 26 boeken aanbevolen en als je al die boeken hebt gelezen kan je of alleen of met een groep kinderen meedoen om de Libris-Leespuzzel van A t/m Z voor 1 maart op te lossen. Sommige heb je misschien al gelezen en om je te helpen staat bij elk boek een korte tekst in de leeskrant. Als je eerst alle teksten leest die bij de verschillende boeken horen zijn de vragen niet zo moeilijk meer. Alleen de antwoorden op de extra vragen vind je niet in de krant. In elke Librisboekwinkel staat een Leestent met daarin alle boeken die nodig zijn om een antwoord te geven op de vragen van A t/m Z. Voor de winnaar is er in elke winkel een leestrofee en een boekenpakket van ƒ 100 en onder de inzenders met de meest goede antwoorden worden 300 Leestientjes verloot. Ook maken de winnaars kans om de Nationale Leeskampioen te worden; van elke provincie wordt de Leeskampioen uitgenodigd om mee te doen met het grote Leesfeest op 29 maart in Madurodam. En de kinderen die tussen nu en 1 maart jarig zijn krijgen in de Libris-winkel een Leestientje cadeau (wel even je geboortebewijs of paspoort laten zien).

Ook Madurodam is op vier zondagmiddagen vanaf 18 jan omgetoverd tot kinderboekenstad. Kinderboekenschrijvers lezen tussen 14 en 16u voor uit hun boeken, je mag ze vragen stellen en er is ook een boekenstand waar je een handtekening in je boek kan krijgen.

18 jan: griezelen met Bies van Ede van het Griezelcollectief en Wim Hofman. 1 febr: spannende dierenavonturen van Peter Vervloed. 8 febr: voetballen met Vivian den Hollander. 15 febr: een mysterie oplossen met Elisabeth Mollema.

*Leespuzzel tot 1 maart in de Libris-boekwinkel en Kinderboekenstad op 18 jan, 1, 8 en 15 febr in Madurodam, George Maduroplein, Den Haag. Entree kinderen 4 t/m 11 jaar ƒ 14, daarboven ƒ 19,50, 60+ ƒ 16. Inl 070-3553900.

Olieverf

In het Hafkenscheidkabinet van het Teylersmuseum in Haarlem is een kastje met daarin allerlei verfmonsters die eeuwen oud zijn. Zo omstreeks 1800 heeft ene mijnheer Hafkenscheid die allemaal verzameld, want hij was bang dat allerlei verftechnieken van bijvoorbeeld schilders uit de Gouden Eeuw verloren zouden gaan. Eigenlijk is (olie) verf gewoon lijnolie gemengd met een verfpoeder. Nu kopen schilders hun verf in de winkel, maar vroeger maakten schilders hun verf zelf. Zo kregen ze zwarte verf door lijnolie te mengen met verbrande druivenranken en soms gebruikten ze ook aquamarijn (een edelsteen), wat ze dan eerst in een vijzel (ver)maalden en waar ze heel zuinig mee moesten zijn want het was zelfs duurder dan goud. Op 21 jan is er weer een kindermiddag in het Teylersmuseum en dan mogen kinderen zelf olieverf mengen (met een schort voor en handschoenen aan!). Er is lijnolie en met een lepel moet de verfpoeder zelf worden gemalen. Om inspiratie op te doen wordt er eerst een bezoekje gebracht aan de schilderijenzalen en daarna wordt er geschilderd op geprepareerd linnen.

*Olieverf maken en schilderen op wo middag 21 jan van 14-16u voor kinderen van 8 t/m 12 jaar in het Teylers Museum, Nauwe Appelaarsteeg 3, Haarlem. Kosten ƒ 10. Res 030-5319010.

Suske- en Wiskemuseum

Hoe zou Vincent van Gogh Suske en Wiske hebben geschilderd? Dat kunnen kinderen uitproberen in het Suske & Wiske-Kindermuseum in het Belgische Kalmthout (vlakbij Antwerpen). Het museum in gevestigd in de villa waar vroeger Willy vanderSteen woonde, de striptekenaar van Suske, Wiske, Lambik, Jerom en tante Sidonia en alleen toegankelijk voor schoolkinderen in klassen. Er is een programma van een halve dag, waarin ze eerst zien hoe een strip wordt gemaakt. Na de video komt het werk van Willy Vardersteen aan de beurt. Op panelen in het museumgedeelte worden o.a. uitvergrote tekeningen en albums bekeken. Daarna gaan kinderen voor een van de 24 schermen zitten voor een spelprogramma met eenvoudige schuifpuzzels en zoekplaatjes tot moeilijker zoekopdrachten en het maken van een animatiefilmpje. En dan mogen ze zelf in het atelier aan de slag met hun eigen stripverhaal. Ze gaan dan naar huis met een ingekleurde tekening en een lijnfilm op transparant van hun eigen strip. Omdat een halve dag nogal kort is worden de kinderen in de klas voorbereid op het striptekenen. De leerkracht krijgt hiervoor een handleiding toegestuurd. Omdat het museum pas geopend is wordt er nog geëxperimenteerd met andere workshops, open dagen en programma's. Misschien iets voor een schoolreis? Inl Suske & Wiske-Kindermuseum, Beauvoislaan 98, Kalmthout, België 00-3236666485.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.