Inval bij Microsoft in Japan

TOKIO / NEW YORK, 15 JAN. De Japanse Fair Trade Commissie heeft deze week een huiszoeking verricht bij de Tokiose vestiging van het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft op verdenking van monopolistisch handelen. De FTC verdenkt Microsoft ervan druk uit te oefenen op Japanse producenten van computers om geen software van andere bedrijven op hun computers te installeren.

De meeste Japanse producenten gebruiken het besturingsprogramma Windows 95 van Microsoft en installeren vóór verkoop al elementaire programma's zoals voor tekstverwerking. Microsoft zou druk uitoefenen op bedrijven ook daarvoor uitsluitend gebruik te maken van Microsoftprogramma's. In Japan heeft Microsoft onder rekenprogramma's met Excel al de nummer één positie, bij Japanstalige tekstverwerkingsprogramma's loopt Microsoft met Word nog achter op het Japanse programma Ichitaro. De Japanse autoriteiten werken samen met de Amerikaanse die een proces zijn begonnen tegen Microsoft, omdat het bedrijf met de inbouw van zijn internet-browser Explorer in het besturingsprogramma Windows concurrerende producenten van programma's voor gebruik van het internet zou benadelen.

De hoorzitting in de Verenigde Staten over de vraag of Microsoft een rechterlijke uitspraak heeft genegeerd is gisteren beëindigd. Over een week zal de federale rechter Thomas Penfield Jackson uitspraak doen. Jackson had Microsoft gesommeerd Internet Explorer uit Windows 95 te verwijderen tot een speciaal aangestelde 'meester' de zaak zou hebben bestudeerd. Microsoft stelde dat het niet mogelijk was Explorer los te maken omdat het een geintegreerd onderdeel van Windows 95 is. Het verwijderen van Explorer zou Windows onklaar maken. Justitie diende daarop een motie in dat Microsoft de rechtbank beledigde.