Hockeyploeg toont karakter in testserie

HOBART, 15 JAN. Op karakter hebben de Nederlandse hockeyers gisteren de derde nederlaag in de testserie tegen Australië voorkomen. Nederland, dat in Perth (2-1) en Bunbury (3-2) al tegen een nederlaag was aangelopen, had het in Hobart in de eerste helft opnieuw moeilijk. Maar dankzij een krachtige eindsprint werd op de valreep een 3-0 achterstand weggewerkt: 3-3.

De olympische kampioen speelde in Tasmanië zonder de geblesseerde routiniers Klein Gebbink en Van Pelt. Vooral de afwezigheid van de laatste, na Atlanta de stickstopper bij aanvallende strafcorners, woog zwaar. Omdat bondscoach Oltmans tweede stopper Bree thuisliet en Bosschenaar Van der Weide nog in opleiding is, was het traditionele Nederlandse wapen volslagen ongevaarlijk.

Omdat de 'Aussies' wel zeer doeltreffend speelden, dreigde na 35 minuten een flinke afstraffing. Elmer, Stacy en Bodimeade scoorden voor Australië. Maar na de hervatting waren de rollen omgedraaid en volgde een waar bombardement op het doel van Dreher. De Australische doelman hield tot de 50ste minuut stand. Nadat De Nooijer hem in de rebound van de twaalfde Nederlandse strafcorner verschalkte, raakte Nederland pas echt op drift. Opnieuw De Nooijer (55ste) en Lomans uit de veertiende en laatste strafcorner, zorgden voor het verdiende gelijkspel. Drie minuten voor tijd miste aanvoerder Veen nog een droomkans.

“We hebben vandaag een lesje in effectief hockey gehad”, concludeerde Oltmans. “De jongens hebben karakter getoond. En om eerlijk te zijn heb ik mijn ploeg in al die jaren dat ik bondscoach ben nog nooit zo dominant zien spelen tegen Australië.” (ANP)