Fietsenroof (2)

Ik ben niet behept met anti-monarchistische gedachten, maar de preview van de speech van prins Claus, te richten aan het Duitse publiek op de 60e verjaardag van de koningin, schoot me toch in het verkeerde keelgat.

Claus noemde het eeuwige Nederlandse verhaal over de door de Duitsers gestolen fietsen “zoiets als een nationaal epos”.

Hetzelfde woord epos gebruikte hij voor de uitspraak “ze hebben de fiets van mijn grootvader gestolen”, die van generatie op generatie wordt overgedragen. De vergelijking met zoiets triviaals als het verliezen van de wereldcup voetballen in München overschrijdt alle normen van fatsoen en wijst op een totaal gebrek aan historisch besef (niet typisch Duits dus).

Is het niet de taak van onze minister van Buitenlandse Zaken om hier paal en perk aan te stellen. Als deelnemer aan het verzet en 'jood' heb ik me geërgerd. Ik vraag me namelijk in alle gemoede af of de prins dergelijke bagatelliserende en denigrerende uitlatingen kan maken over ons Nederlanders die de dupe werden van een oorlog en bezetting, die historisch gezien niet geheel de schuld van Duitsland was, doch met ongekende hard- en wreedheid door haar is gevoerd.