EU: kleine bananenlanden beschermen

STRAATSBURG, 15 JAN. De Europese Commissie wil de kleine bananenproducenten in de EU, overzeese gebieden en voormalige Europese koloniën blijven beschermen.

Door een nieuw vergunningensysteem hoopt Brussel echter de bezwaren van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen het Europese discriminerende regime weg te nemen. Het huidige tariefquotum voor 2,2 miljoen ton blijft gehandhaafd. Daarbovenop komt een extra quotum van 353.000 ton met speciale heffingen. De commissie wil waarborgen dat de prijzen voor de consument niet zullen stijgen. Om de verliezen op te vangen kunnen de kleine bananenproducenten in de voormalige koloniën putten uit een speciaal fonds, dat geldt voor tien jaar. In de wandelgangen wordt een bijdrage van 1,1 miljard gulden genoemd. (ANP)