ErdemoviEÉc wijzigt zijn verweer

DEN HAAG, 15 JAN. De Bosnische Kroaat Dran ErdemoviEÉc (26) heeft gisteren voor het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië in hoger beroep zijn verweer voor ruim 70 moorden in 1995 gewijzigd naar 'schuldig aan oorlogsmisdaden' in plaats van 'schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid'. ErdemoviEÉc wil daarmee in aanmerking komen voor een lagere straf. De aanklager eiste gisteren zeven jaar cel.

De Bosnische Kroaat werd vorig jaar tot tien jaar cel veroordeeld voor het doden van zeker 70 moslims uit de enclave Srebrenica, toen deze op 11 juli 1995 werd ingenomen door Bosnische Serviërs. ErdemoviEÉc, die vrijwillig dienst had genomen in het Bosnisch-Servische leger, zegt te zijn gedwongen deel uit te maken van een executiepeloton dat nabij Zvornik enkele honderden moslims uit de enclave heeft doodgeschoten. De moslims werden per bus aangevoerd uit dorpen nabij Srebrenica, waar ze massaal waren geïnterneerd. ErdemoviEÉc werd in Joegoslavië aangehouden, nadat hij een Franse krant van de moorden had verteld. Joegoslavië leverde hem uit aan het VN-tribunaal, nadat hij daar minder toerekeningsvatbaar werd beoordeeld.

De tien jaar cel waartoe ErdemoviEÉc werd veroordeeld stelden hem hevig teleur. Hij had een lagere straf verwacht, gezien zijn medewerking aan de aanklager van het tribunaal, die hij belangrijke informatie gaf over de moorden op de moslims en de betrokkenheid daarbij van de Bosnisch-Servische legerleider MladiEÉc, die evenals de Bosnisch-Servische leider KaradEÉc genocide ten laste is gelegd. Ook het feit dat hij zich schuldig had verklaard achtte ErdemoviEÉc een verzachtende omstandigheid.

Vorig jaar oktober bepaalde een strafkamer van het tribunaal in tweede instantie dat ErdemoviEÉc “ongeïnformeerd” was geweest en zich derhalve niet juist had verweerd. Een oorlogsmisdaad kan als een geïsoleerde schending van het oorlogsrecht worden beschouwd, een misdaad tegen de menselijkheid niet en wordt daarmee altijd zwaar bestraft.

Een datum voor de uitspraak is nog niet vastgesteld. (AP)