Een zondag in de grote stad

De zondag onderscheidt zich qua uitgaansmogelijkheden nauwelijks meer van de rest van de week. Desondanks wordt de rustdag nog steeds achtervolgd door het imago 'saai, lang en vervelend'. Zondagtips voor een aantal Europese steden.

PARIJS Sinds de Virgin Megastore op de Champs Elysées in 1992 besloot zijn deuren op zondag open te houden, is de tijd dat de Parijzenaar op de Dag des Heren slechts keuze had tussen taartjes en bloemen voorbij. Op zondag kun je tegenwoordig boodschappen doen in vijf 'zones touristiques d'affluence exceptionnelle': de Champs Elysées, de Rue de Rivoli, de Avenue Daumesnil (nr 9 t/m 129), de Rue d'Arcole (links van de Notre Dame), de Place des Vosges en de Rue des Francs Bourgeois. Voor luxueus en droog shoppen moet je naar Le Carrousel du Louvre (ingang Rue de Rivoli 99). Deze weelderige ondergrondse winkelgalerij, waar je voedsel uit alle landen kunt verorberen, heeft een directe toegang tot het Louvre. Net als het museum open op zondag, gesloten op dinsdag. Kleurrijk en chaotisch druk is het in de Marais, waar vooral de winkels van de Rue des Francs Bourgeois een ruime keuze aan mode en design bieden. Mijn favoriete brunch-adres is le Loir dans la Théière, 3, Rue des Rosiers (09u30-19u).

Het Viaduc des Arts is een must voor liefhebbers van kunstnijverheid (meubelmakers, tapijtwevers, boekbinders, glasblazers, restauratoren) en design. Op zondag zijn er demonstraties. Het meest sfeervolle ontmoetingspunt is het Viaduc café op 43, Avenue Daumesnil. De brunch (75-135 FF) wordt van 13-16u opgeluisterd door een live jazzconcert.

Heel exotisch is de Russisch orthodoxe dienst (van 10-12u30) in de Cathédrale Orthodoxe Russe Saint Alexandre Nevsky (Rue Daru 12) met koor. De iconen zoenende gelovigen vind je na afloop terug achter een glas wodka in café-restaurant A la Ville de Petrograd (t.o. de kathedraal). Heel chique is het de zondag te beginnen met een concert (11u) in het art-deco-Théâtre des Champs Elysées op 13, Av. Montaigne. Je kunt er vanaf 10u ontbijten (kaarten 100 FF, inl 00-33149525050). Muziekliefhebbers reizen na afloop door naar La Cité de la Musique (221, Avenue Jean Jaurès, inl 00-33144844484) in La Villette (19e arr). Dit complex van architect Christian de Portzamparc bestaat o.a. uit een concertzaal (15u en 16u30u), een muziekmuseum en het trendy Café de la Musique.

De oevers van het Bassin de la Villette, de kanalen de l'Ourcq en St Martin (19e en 10e arr) zijn bij zondagse toeristen nog volstrekt onbekend. Deze buurt was tot voor kort het domein van junks, maar werd grondig gesaneerd. Tegen 14 uur, wanneer de meeuwen zich aan de resten van de volksmarkt van de Rue de Joinville (07-13u30) tegoed doen, komen de kades tot leven. In Au rendez-vous des quais, een café-restaurant in een 19de-eeuwse opslagplaats (10, Quai de Seine, aan het Bassin de la Villette), is dan al geen tafeltje meer vrij. Pal daarnaast vormen zich lange rijen voor het bioscoopcomplex 14 Juillet-sur-Seine (8 zalen). Tegen 15u op de klanken van 'rockabilly' en 'country' richting 'fifties' bij Luc, een oubollig café op nr 5 aan dezelfde kade. Voor de deur staat een regiment Harley's. In La Soupière in 12, Rue Marie-et-Louise beëindigt Olivier, de baas, de dag tegen 22u30 met 'Que la vie est belle, mais demain c'est lundi, il va pleuvoir' van Brigitte Fontaine.

BERLIJN De zondag is in Berlijn een dag voor het oosten. Op de Kurfürstendamm is weinig te beleven omdat alle winkels dicht zijn. Maar in het nieuwe centrum is het heerlijk slenteren op de boulevard Unter den Linden. Deze beroemde avenue, die de Brandenburger Tor verbindt met de Marx-Engels-Platz, herbergt tal van bezienswaardigheden. Een belangrijk deel van de Pruisische geschiedenis is nog af te lezen aan de historische gebouwen. In het midden prijkt normaal het ruiterstandbeeld van Frederik de Grote, maar de koning is nu even van zijn sokkel voor een schoonmaakbeurt.

Na een ontbijt in café Einstein op nr 43 (9-24u) kan twee huizen verder de tentoonstelling Linden Story worden bekeken. Dit is een permanente expositie (11-19u) n.a.v. het 350-jarig bestaan van deze avenue waar Goethe en Heine nog gewoond hebben (nr 23 en 24). Opvallend is dat veel gebouwen uit het verre verleden nog overeind staan, zoals de Humboldt Universiteit, de oude bibliotheek, de Neue Wache (monument voor de slachtoffers van het fascisme) en de Staatsopera. Lunch in het nabijgelegen restaurant Borchardt aan de Französische Strasse 47. Het Operncafé Unter den Linden heeft de meest exclusieve taartjes van de stad.

Aan de avenue zijn twee interessante musea: het Duits Historisch Museum (nr 2) en het nieuwe Guggenheim Berlin (nr 13-15), allebei open op zondag. Vooral de museumwinkels (boeken, stropdassen, sieraden) zijn erg in trek.

Wie de Bebelplatz oversteekt, moet in het midden van het plein even naar de grond te kijken. Onder een glazen plaat ligt een monument dat herinnert aan de boekverbrandingen in 1933. De avond is voor de opera of een concert in een van de drie theaters: De Staatsoper Unter den Linden (00-493020354555), de Komische Oper, hoek van de Glinkastrasse en Behrenstrasse (00-493020260360) en het Konzerthaus Berlin (00-4930203092100) aan de Gendarmenmarkt.

BRUSSEL Midden in de Marollen, in het volkshart van Brussel, ligt het Vossenplein. Op deze rommelmarkt zocht Willem Frederik Hermans 's zondagsmorgens oude typemachines. Tot 13u is tussen afgedragen pantoffels, Mariabeeldjes en Afrikaanse fetisjen veel te ontdekken. Na de markt kun je Brussels eten en drinken in café Het Warm Water, Vossenstraat 19. Via de Blaustraat loop je vervolgens naar de antiekmarkt op de Grote Zavel, waar de antiquairs hun koopwaar hebben uitgestald. Antiek hatende kinderen beloof je intussen een bezoek aan Bruparc, het Madurodam van Europese hoofdsteden. Knopjes op kinderhoogte laten de Berlijnse muur omvallen en zetten de Vesuvius in werking. Dit kinderparadijs ligt in de schaduw van het Atomium. De negen bollen van het ijzerkristal uit 1958 zijn verbonden door spectaculaire, niet werkende roltrappen. De bovenste bol biedt een fraai uitzicht over de stad. (Inl T.I.B. Stadhuis, Grote Markt Brussel, tel: 00-325138940)

ANTWERPEN Trampassagiers verkennen de stad, vanaf de Lambermontplaats op het Zuid tot het Boekenbergpark, met lijn 8 via het mooiste traject door Antwerpen. Wie liever wandelt, neemt de route van de grote musea. Elke eerste zondag van de maand leidt een gids je langs drie tentoonstellingen die in het teken staan van het fin de siècle. Aan de Scheldekade bij het Zuiderterras kun je afdalen naar de Sint Annatunnel: een diepe voetgangerssluis onder de rivier. Terug in de open lucht kun je soep en taart eten in het café op het Zuiderterras. Daarna naar het beeldenpark Middelheim, of de antiekwijk rond de Hoogstraat verkennen (tegenover de tunnel). Voor zeurende kinderen is een bezoek aan de Zoo Dierentuin, een van de oudste dierentuinen in Europa, aan te bevelen. De diergaarde ligt naast het Centraal Station. (Inl. Dienst Toerisme Antwerpen, 00-3232320103)

LONDEN In Londen kun je op zondag het graf van Clovis bezoeken. Het is minder bekend dan het laatste rustoord van Karl Marx op de begraafplaats Highgate, misschien omdat Clovis op een hondenkerkhof ligt. Maar God weet dat er in Engeland meer tranen om dieren dan om mensen worden geplengd. Het hondenkerkhof, in 1880 aangelegd door de hertog van Cambridge in Kensington Gardens, kan als beginpunt dienen voor een wandeling door de koninklijke parken. Even voorbij Clovis' graf ligt de Serpentine Gallery waar exposities van eigentijdse kunstenaars worden gehouden (op zondag open en gratis, zoals de meeste galerieën en musea in Londen). In het belendende Hyde Park kun je roeien op de Serpentine. Daar bevindt zich ook Speakers' Corner, sinds 1872 trefpunt voor redenaars en luisteraars.

Wie de rust verkiest, kan doorlopen naar Green Park en St James' Park, waar 's zomers tweemaal daags openluchtconcerten worden gegeven. 's Winters lonkt daar het restaurant voor een 'high tea' met flinterdunne boterhammen, scones en mierzoete taartjes. Op wandelafstand staat Westminster Cathedral, waar op zondag om 10u30 een gezongen mis is.

Wie niet gesteld is op rust, kan zich laten imponeren door het overvloedige aanbod van warenhuizen die op zondag open zijn, zoals Harvey Nichols, Selfridge en Liberty. Geld spenderen kan ook op Brick Lane Market waar al vanaf zonsopgang oude meubels en boeken worden aangeboden, en op Chapel Market, waar veel Londenaren heengaan voor groenten, fruit en vis.

    • Piethein Burmanje
    • Michèle de Waard
    • Wilma Vermeulen