Dynamo wacht vergeefs op stomme fouten

APELDOORN, 15 JAN. De deur van de Dynamo-kleedkamer bleef gisteravond na de 3-0 nederlaag tegen het Franse PUC in de Champions League heel lang dicht. Door de muren klonken de stemmen van volleyballers die elkaar over en weer verwijten maakten. De oplettende masseur van de ploeg deed op de gang snel de radio aan zodat de buitenwereld niet kon meeluisteren. “Je hoopt op een stunt”, zei international Reinder Nummerdor later. “Maar we pakten nog niet eens één set en dat is heel teleurstellend.”

Piet Zoomers Dynamo is in eigen land niet gewend te verliezen. De club werd de afgelopen zeven jaar alleen in 1992 geen landskampioen. Ook nu staat Dynamo weer ongeslagen bovenaan in de eredivisie. Maar, zo bleek gisteren in Apeldoorn, internationaal gelden andere normen. Nummerdor: “Tegen ploegen van het niveau van deze Franse ploeg spelen we nooit. Het is een paar verdiepingen hoger. In Nederland hoeven we er alleen maar op te wachten dat onze tegenstanders stomme fouten maken. Dat gebeurde nu niet.”

Dynamo doet dit seizoen voor het eerst mee aan de Champions League. Deze Europese competitie heeft in het volleybal veel minder allure dan in het voetbal. Het kost de clubs zelfs geld in plaats van dat het iets oplevert. Toch is het de grote wens van spelers, coaches en bestuurders om mee te doen. De eerste twee jaar wist Dynamo nog niet tot de volleybalelite door te dringen, maar deze keer lukte dat via een dubbele zege op het Deense Holte IF wel.

De nationale kampioen had het als debutant beter kunnen treffen met de eerste tegenstander in de Champions League. Paris UC, getraind door de Nederlander Harrie Brokking, heeft een ervaren ploeg met drie spelers van boven de 30 jaar. Het doel van de Franse titelhouder is de finalepoule te bereiken. PUC strafte adequaat de tekortkomingen bij het nerveuze Dynamo af en won de eerste set met 15-8. Ook in de volgende sets kwamen de bezoekers snel op ruime voorsprong, maar door het eigen concentratiegebrek en late oplevingen van Dynamo werd het nog een beetje spannend. Heel even was er in Apeldoorn zelfs sprake van een cupsfeer. Maar verder dan 13-15 en 12-15 kwam de thuisclub niet en de eindstand werd gewoon 0-3.

Dynamo heeft vele internationals en oud-internationals in de gelederen, maar er was gisteravond niet echt iemand die de ploeg op sleeptouw nam. Daar ging na afloop ook de discussie over in de kleedkamer. “We waren geen team. We hebben elkaar soms laten vallen”, aldus Nummerdor. Dynamo-coach Charles Groenhuijzen vond het geen probleem dat er harde woorden waren gesproken. “Ik zou een probleem hebben als het niet was gebeurd. Het is logisch dat er na zo'n avond een hoop emotie loskomt.”

Groenhuijzen, bij Dynamo opvolger van bondscoach Toon Gerbrands, was zelf niet eens erg teleurgesteld. “Oké, ik had gedacht een setje te pakken. Dat is niet gelukt, maar we hebben toch anderhalf uur goed volleybal gespeeld. Vergeet niet dat we in Nederland niet hoeven te knokken.” De Dynamo-coach nam aan het einde van de tweede set een opmerkelijk besluit door zijn vaste spelverdeler Frank Denkers naar de kant te halen en de onervaren Erik Zietse in te zetten. Denkers, na Blangé en Latuhihin de derde spelverdeler van het Nederlnads team, straalde helemaal niets uit. “Maar het ligt nooit aan één speler”, verdedigde Groenhuijzen zijn spelverdeler.

De winnende coach Brokking vond na afloop dat Dynamo had gespeeld zoals hij verwachtte. “Het clubvolleybal in Nederland stelt weinig voor. Ik denk dat Dynamo in de Franse competitie niet bij de bovenste vijf zou komen”, sprak hij klare taal. Brokking complimenteerde wel Mark Broere met zijn spel en oordeelde daarentegen dat Nummerdor was tegengevallen. Dat sprak de speler zelf niet tegen. “Ik heb te weinig punten gemaakt en slecht geserveerd”, beaamde Nummerdor, die tijdens het laatste EK in de Nederlandse basisploeg stond. “Bij het EK kon ik lekker met de rest meelopen. Hier moet ik meer doen. Ik moet ook met rotzooi-ballen scoren. Dat besef ik. Ik zal het moeten leren.”

Toch had ook Brokking niet de hele avond ontspannen aan de kant gezeten. Toen zijn ploeg tot twee keer toe een grote voorsprong prijsgaf, maakte de PUC-coach zich behoorlijk druk. “Het was belangrijk dat we geen set verloren”, legde hij later uit. Brokking verwacht met drie andere ploegen, Belgorod (Rusland), Maaseik (België) en Zagreb (Kroatië), om de bovenste twee plaatsen in de groep te spelen. En Dynamo? Brokking: “Dat komt zeker niet bij de eerste vier. Misschien dat er tegen Slovenië en Wenen een succesje inzit.” Collega Groenhuijzen: “Ik ben al blij als we ons elke wedstrijd kunnen verbeteren en dan zien we wel of dat ook punten oplevert.”

De tevreden Brokking werd na afloop in de Apeldoornse sportzaal door opvallend veel Nederlandse vrouwen gefeliciteerd. “Dat waren mijn zussen. Ik heb er zeven.”