Catalanen handhaven steun Aznar

MADRID, 15 JAN. De Spaanse minderheidsregering onder leiding van de conservatieve premier José María Aznar zal voor zijn gehele regeerperiode voldoende steun krijgen om in het zadel te blijven zitten. Dat heeft de leider van de Catalaanse nationalistische coalitiepartij (CiU) Jordi Pujol gisteren toegezegd tijdens een zes uur durende bijeenkomst met Aznar in Madrid.

Naar de ontmoeting tussen Aznar en Pujol was de afgelopen weken met grote belangstelling uitgekeken nadat de spanning tussen hun wederzijdse achterban herhaaldelijk hoog was opgelopen. Zo weigerde de Catalaanse afdeling van Aznars Partido Popular in te stemmen met de nieuwe, controversiële wetgeving in de regio Catalonië die de Catalaanse taal moet stimuleren. De nieuwe wet geldt als een van de stokpaardjes van de Catalaanse nationalisten.

Op hun beurt lagen de Catalanen dwars door in het nationale parlement met de oppositie mee te stemmen tegen het aannemen van een wetsvoorstel van de regering dat beoogde het geschiedenis-onderwijs in de verschillende regio's in Spanje aan een aantal minimum-eisen te laten voldoen. Het wegstemmen van het wetsvoorstel was een pijnlijke nederlaag voor de onderwijsminister uit Aznars kabinet.

Niet bekend

Het pact tussen Aznar en Pujol wordt door waarnemers als een teken beschouwd dat beide politieke leiders tot elkaar veroordeeld zijn. Terwijl de regering in Madrid geheel afhankelijk is van de steun van de Catalaanse nationalisten, vrezen de laatsten dat de conservatieve partij van Aznar een mogelijke bedreiging vormt bij vervroegde regio-verkiezingen in Catalonië, gepland voor 1999.