BOEKEN

Geschiedenis van Suriname, van stam tot staat Eveline Bakker e.a., Walburg Pers, 1993. Geïllustreerde, populaire geschiedenis van Suriname.

Sranan; Cultuur in Suriname Chandra Binnendijk en Paul Faber (red.), Koninklijk Instituut voor de Tropen Amsterdam/ Museum voor Volkenkunde Rotterdam, 1992. Essays over cultuur. Met fotografie van Roy Tjin.

Geschiedenis van Suriname Hans Buddingh', Het Spectrum, 1995. Complete en gedetailleerde geschiedenis, bijgewerkt tot 1995.

Kapotte plantage. Suriname, een Nederlandse erfenis John Jansen van Galen, Balans, 1995. Gebundelde reportages en beschouwingen van Nederlandse journalist die vanaf 1970 Suriname bezocht.

Herinneringen aan de toekomst van Suriname Andre Haakmat, De Arbeiderspers, 1996. Politieke analyse van ex-superminister mondt uit in 'onvermijdelijk' tijdperk-Bouterse.

De laatste resten tropisch Nederland W.F. Hermans, De Bezige Bij, 1969/1981. Nederlands schrijver bezoekt Paramaribo en de Antillen.

Het kamp van Broos en Kaliko, de geschiedenis van een Afro-Surinaamse familie Wim Hoogbergen, Prometheus, 1996. Reconstructie van de geschiedenis van een bosnegerfamilie vanaf de achttiende eeuw.

Surinaamse schrijvers en dichters Michiel van Kempen, De Arbeiderspers, 1989. Honderd profielen van Surinaamse schrijvers, door de Nederlandse kenner bij uitstek van Surinaamse literatuur.

Van de slavenzweep en de muze; twee eeuwen verbeelding van slavernij in Suriname Elmer Kolfin, Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde, Leiden, 1997. Rijk geïllustreerd overzicht van de artistieke verbeelding van de slaventijd.

Parbo aan de Amstel, Surinamers in Nederland Gerlof Leistra, De Arbeiderspers, 1995. Journalistiek overzicht van de positie van Surinamers in Nederland.

ANWB Reisgids Suriname Wim Noordegraaf, 1994. Ironisch, maar goed geïnformeerd en terzake.

Het paradijs overzee. De Nederlandse Caraïben en Nederland Gert Oostindie, Bert Bakker, 1997. Essays over onder meer slavernij en dekolonisatie van vooraanstaande Nederlandse deskundige van het Caraïbische gebied.

De papegaai, de stier en de klimmende bougainvillea Anil Ramdas, De Bezige Bij, 1992. Opstellen over etniciteit, cultuur en migratie.

Reizen in Suriname. Piranha en mope Roy Tjin. Amrit, 1995. Reisgids met veel couleur locale.

De laatste dagen van een kolonel. Surinaamse notities Gerard van Westerloo, De Bezige Bij, 1993. Geruchtmakende reportages uit Vrij Nederland over de 'schaduwmacht' van Bouterse in Suriname.

Surinaams van de straat Lexicon van alledaags Surinaams, Ronald Snijders (1995).