Bij Concertgebouworkest; Loot directeur en ook hoofd artistiek beleid

AMSTERDAM, 15 JAN. Het bestuur van het Koninklijk Concertgebouworkest heeft Jan Willem Loot (54) met ingang van 1 mei aangesteld als algemeen directeur.

Loot is de opvolger van Willem Wijnbergen, die op 1 maart naar Californië vertrekt, waar hij directeur wordt van de Los Angeles Philharmonic Organisation en betrokken zal zijn bij de bouw van de Walt Disney Concert Hall. Loot was de afgelopen veertien jaar directeur van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest, die naast het geven van concerten ook de meeste voorstellingen van de Nederlandse Opera begeleiden. Loot zei vanmorgen zich “vereerd” te voelen met zijn benoeming bij het orkest, “dat tot de wereldtop behoort.”

Als algemeen directeur van het Concertgebouworkest krijgt Loot ook de eindverantwoordelijkheid voor het artistieke beleid, waarmee het orkest de laatste jaren grote problemen heeft gehad. Dat betekent een definitieve breuk met de tot nu toe bestaande officiële structuur van de directie. Totdat artistiek directeur Jan Zekveld op 1 april 1996 ontslag nam omdat hij het niet eens was met het “te commerciële beleid”, hadden hij en Wijnbergen als zakelijk directeur een gelijkwaardige positie. Na het vertrek van Zekveld was Wijnbergen ook verantwoordelijk voor het artistieke beleid, terwijl werd gezocht naar een opvolger voor Zekveld, die nog altijd niet is gevonden.

Ook al wordt er in de toekomst een artistiek directeur aangesteld, Loot blijftvoorzitter van de directie, een positie die hij nu ook bij het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft. “Dat betekent met de chef-dirigent en de artistieke adviseurs vooraf meedenken bij de opzet van een seizoensprogramma en bij de afronding daarvan. Met de programmering van individuele concerten bemoei ik mij niet.”

Over de exacte invulling van de artistieke eindverantwoordelijkheid die Loot krijgt moet nog worden overlegd met vertegenwoordigers van het bestuur, het orkest, de artistieke commissie en een vertegenwoordiger van chef-dirigent Riccardo Chailly.

Sinds het vertrek van Zekveld werkt het Concertgebouworkest bij de samenstelling van de programma's met adviseurs. Piet Veenstra adviseert over het Nederlandse repertoire, dat een miniem aandeel in de programmering heeft. De laatste maanden zijn er met hem zelfs geen contacten meer geweest, al is er ook geen officieel eind aan zijn adviesfunctie gekomen.

Sinds de afgelopen zomer is de Duitse componist Peter Ruzicka ook voor onbepaalde tijd aangetrokken als artistiek adviseur.