Appel-directrice Saskia Bos verzorgt Biënnale S Paulo

ROTTERDAM, 15 JAN. Saskia Bos, directrice van het eigentijdse beeldende kunstcentrum De Appel in Amsterdam, verzorgt de Nederlandse presentatie op de Biënnale van S Paulo. Dit heeft de Mondriaan Stichting in Amsterdam vandaag bekend gemaakt.

Aan deze 24ste biënnale van moderne kunst, die dit jaar 4 oktober tot 14 december wordt gehouden, nemen 75 landen deel. Het Braziliaanse reglement schrijft een enkele kunstenaar per land voor. Bij de Biënnale van Venetië staat het de landenpaviljoens vrij om groeps- of solo-exposities te presenteren. “Wij hebben Saskia Bos gevraagd”, aldus Melle Daamen, directeur van de Mondriaan Stichting, “omdat zij een goede tentoonstellingsmaakster is en zeer veel internationale contacten onderhoudt.” Saskia Bos studeerde kunstgeschiedenis in Groningen en Amsterdam. Ze werkte als hoofdredacteur van het tijdschrift Openbaar Kunstbezit en als kunstcriticus voor NRC Handelsblad en het Amerikaanse tijdschrift Artforum. Sinds zij leiding geeft aan De Appel, 1984, trad zij ook op als assistent bij de Dokumenta 7 in Kassel, als directeur van de beeldenmanifesatie Sonsbeek 86 en als commissaris voor Aperto, de sector jonge kunst van de Biënnale van Venetië. “Ik kan nog niets over mijn inbreng zeggen”, aldus Bos vanmorgen, “ik ga er eerst de architectuur bekijken voordat ik een kunstenaar uitnodig.”

De Appel in Amsterdam presenteert internationale, hedendaagse kunst. Opvallende exposanten de laatste tijd waren onder anderen de Duitse fotograaf Andreas Gursky, de Engelse kunstenares Mona Hatoum en de Chinese kunstenaar Huang Yong Ping.

Binnen een maand wordt bekend wie Nederland in S Paulo zal vertegenwoordigen. Mede door de beperkte infrastructuur van musea en galeries, trekt deze manifestatie vier- à vijfhonderdduizend bezoekers, het viervoudige van de Biënnale van Venetië. In 1996 werd afgezien van een Nederlandse inzending, vanwege de toen nog beperkte betekenis van dit evenement, de “rammelende organisatie” en de slechte behandeling van de kunstenaars, aldus de Mondriaan Stichting.

In 1994 had deze stichting geen geld meer voor een inzending. Dankzij een financiële bijdrage van het ministerie van buitenlandse zaken konden op de valreep drie kunstenaars naar S Paulo vertrekken, de beeldhouwers Carel Visser, Joep van Lieshout en Ton Zwerver. De verzorging lag in handen van Pieter Tjabbes, toen directeur van het Stedelijk Museum Schiedam, en nu verbonden aan de Biënnale van S Paulo. “Tjabbes' betrokkenheid heeft tot een betere organisatie geleid”, zegt Daamen. Paulo Herkenhoff, de Braziliaanse artistiek directeur van de biënnale, stelt nevententoonstellingen samen, met werk van onder meer Van Gogh en Cobra.