Ajax: in conflict met hotel Spanje

AMSTERDAM, 15 JAN. Ajax is verzeild geraakt in een zakelijk geschil met het Hyatt-hotel nabij Murcia aan de Spaanse Costa del Sol. De rekening van het bedrijf van een jaar geleden - vijf miljoen peseta ofwel ruim 60.000 gulden - is nog steeds niet betaald.

Het Amsterdamse elftal bereidde zich vorig jaar tijdens de winterstop onder de Spaanse zon voor op de tweede seizoenshelft.

Het hotel, eigendom van een Amerikaanse keten, beschikt over verscheidene trainingsvelden en drie uitgestrekte golfbanen. De rekening van het verblijf in het luxe hotel bleef echter onbetaald. Hyatt schakelde advocaten in om het geld op haar rekening gestort te krijgen. Tot nu toe tevergeefs.

Maarten Oldenhof, financieel directeur van Ajax, ontkent elke betrokkenheid bij de financiële perikelen in Spanje. “Wij zijn vorig jaar wel in de desbetreffende Hyatt geweest, maar we hoeven de rekening niet te betalen.” Volgens Oldenhof bracht Ajax er de winterstop door op uitnodiging, in ruil voor het spelen van een wedstrijd. De Nederlandse wedstrijdmakelaar R.F. Bonewit trad op als de tussenpersoon.

Bonewit erkent dat er financiële problemen zijn met het Hyatt-hotel. “Maar daar staan Ajax en ik volkomen buiten”, verzekert hij. “De Spanjaarden die de wedstrijd destijds organiseerden hadden wat problemen met hun bank.” Op dit moment wordt de kwestie “in alle vriendelijkheid” door advocaten van beide partijen opgelost, aldus Bonewit.

Dit jaar brengt Ajax de winterstop door in Griekenland. Dat heeft met de kwestie niets te maken, zegt Oldenhof. “In het verleden hebben wij de winters onder meer doorgebracht in Spanje, Griekenland, Israel en Thailand. Aanvankelijk zouden wij dit jaar in Marokko zijn, maar de trainer vond het veld er niet goed genoeg.”