Ahold breidt voor driekwart miljard uit in Z-Amerika

ROTTERDAM, 15 JAN. Koninklijke Ahold wordt mede-eigenaar van 167 supermarkten in Argentinië, Chili, Peru, Paraguay en Ecuador. Het detailhandelsconcern versterkt daarmee zijn positie op de Zuid-Amerikaanse markt aanzienlijk. Aholds omzet stijgt er van 3,4 naar 8,4 miljard gulden.

Ahold maakte gisteravond bekend dat het een joint venture aangaat met het Argentijnse Velox Retail Holdings, grootaandeelhouder van de 167 supermarkten. Ahold betaalt Velox 736 miljoen gulden voor een belang van 50 procent in de 'Disco-Ahold International Holdings' gedoopte onderneming, waarin Velox' aandelen in de supermarktketens Disco en Santa Isabel zijn ondergebracht.

Disco heeft 109 vestigingen in Argentinië, waarvan 58 in de regio Buenos Aires. Daarmee is het de grootste supermarktketen van het land. De jaaromzet is 3,4 miljard gulden. Velox bezit 50,35 procent in Disco.

Santa Isabel is met 68 vestigingen marktleider in Chili. Het exploiteert daarnaast vijftien supermarkten in Peru, vijf in Paraguay en één in Ecuador. De omzet is 1,6 miljard gulden. Velox heeft nu een belang van 36,96 procent in Santa Isabel. Het heeft samen met Ahold een bod uitgebracht op een deel van de resterende uitstaande aandelen, genoteerd aan de beurzen van Buenos Aires en - als American Depository Shares - aan de beurs van New York. De extra aankoop, die Ahold nog eens 120 miljoen gulden kost, moet de joint venture een belang van 65 procent in Santa Isabel opleveren.

Sinds een jaar is Ahold actief in Zuid-Amerika, als mede-eigenaar van Bompreço, een super- en hypermarktonderneming in Brazilië met een omzet van 3,4 miljard gulden. De expansie in Zuid-Amerika sluit aan bij de internationale groeistrategie van Ahold, dat een sterke positie nastreeft in Europa, de Verenigde Staten, Azië en Zuid-Amerika. Vorig jaar behaalde het concern 34,6 miljard van de 50,5 miljard gulden omzet buiten Nederland. De Verenigde Staten leverden daaraan na Nederland de grootste bijdrage (14,3 miljard).

De 736 miljoen gulden die Ahold in de joint venture steekt is gefinancierd met een kortlopende lening. Het Zaanse concern zal die lening binnen korte tijd herfinancieren uit de opbrengst van een nieuwe aandelenemissie. Volgens een woordvoerder zal die uitgifte niet ten koste gaan van de winst per aandeel.

Ahold verwacht dat de bijdrage aan de winst per aandeel van de nieuwe investering in Zuid-Amerika in het eerste jaar neutraal zal zijn en pas daarna positief. De Amsterdamse effectenbeurs reageerde vanochtend positief op de stap van Ahold. Terwijl vrijwel alle noteringen daalden, steeg het aandeel Ahold met 80 cent naar 54 gulden.

Beursanalist H. Huizinga van Theodoor Gilissen noemt Aholds aquisitie “een goede zet” en “een investering in de toekomst”. “Ahold heeft al eerder gezegd dat het actief op zoek is naar nieuwe markten buiten de VS en Nederland en maakt dat ook waar. Niet alleen in Zuid-Amerika, maar bijvoorbeeld ook in Oost-Europa.”