Verdacht van invoeren hasj; VS vragen om uitlevering van De Hakkelaar

AMSTERDAM, 14 JAN. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Nederland officieel gevraagd om de uitlevering van Johan V. - alias De Hakkelaar - wegens grootschalige invoer van hasj op Amerikaans grondgebied.

Het openbaar ministerie in Amsterdam beschikt sinds vorige maand over een schriftelijk verzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie om uitlevering. De behandelend officier van justitie in de VS is David Kirby, de federale aanklager in Burlington in de staat Vermont. Volgens Kirby heeft de bende van De Hakkelaar door aanvoer met schepen en via Canadees grondgebied vele tienduizenden kilo's hasj deze Noord-Amerikaanse staat ingevoerd.

Het Amerikaanse verzoek komt op een pikant en voor de Nederlandse justitie zeer voordelig moment. Eind deze maand beslist het Amsterdamse gerechtshof of de eerder door de rechtbank aan Johan V. opgelegde straf van zes jaar gehandhaafd blijft.

Mocht hij worden vrijgesproken of het OM niet-ontvankelijk worden verklaard, dan kan Johan V. toch worden vastgehouden in afwachting van de behandeling door de rechter van een Amerikaans uitleveringsverzoek.

Bronnen in Amerika en Nederland bevestigen het verzoek tot uitlevering. De woordvoerster van het parket in Amsterdam zegt dat over deze kwestie pas officieel mededelingen worden gedaan, nadat het hof op 30 januari uitspraak heeft gedaan.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft naar verluidt in ieder geval om uitlevering van nog een grote Nederlandse hasjhandelaar gevraagd, maar opsporingsambtenaren willen niet vertellen om wie het gaat. De Amerikaanse justitie hoopt dat Johan V. binnenkort al in de Verenigde Staten terecht kan staan, ook al heeft hij de straf die hij hier al dan niet krijgt opgelegd nog niet helemaal uitgezeten.

“In Amerika zal het proces tegen Johan V. niet, zoals in Nederland het geval is, voor een belangrijk deel kunnen worden afgedaan op grond van justitiële documenten. We zullen allemaal getuigen moeten oproepen voor een jury en hoe langer het proces op zich laat wachten, des te moeilijker zal het zijn om zo'n strafproces te kunnen organiseren”, aldus een Amerikaanse opsporingsbron.

In Nederland bestaat de mogelijkheid dat een verdachte tijdens zijn straf wordt 'uitgeleend' voor een proces elders.

Johan V. riskeert in de Verenigde Staten een gevangenisstraf van twintig jaar. Een dergelijke straf zal uiteindelijk in Nederland moeten worden omgezet naar een vonnis dat beantwoordt aan Nederlandse maatstaven. Johan V. zal zijn eventuele Amerikaanse straf in Nederland mogen uitzitten. Nederland levert alleen onderdanen uit als de garantie is gegeven dat het vonnis hier ten uitvoer kan worden gelegd.

Het belangrijke twistpunt bij de vraag of de Nederlandse rechter uitlevering toelaatbaar zal achten, betreft het strafrechtelijk beginsel dat een verdachte niet twee keer voor dezelfde feiten kan worden berecht. De advocaten van Johan V. - A. en M. Moszkowicz die overigens geen commentaar willen geven - zullen zeker aanvoeren dat hun cliënt hier als leider van een criminele organisatie al is berecht voor wereldwijde hasjhandel. De definitieve juridische afhandeling van het Amerikaanse uitleveringsverzoek zal een klein jaar in beslag nemen.