Slagregens en cholera teisteren Oost-Afrika

De verstoring van het klimaat als gevolg van El Niño heeft in Oost-Afrika geleid tot aanhoudende slagregens in het droge seizoen. Overstromingen en een cholera-epidemie zijn het gevolg.

NAIROBI, 14 JAN. Kenia lijdt vrijwel iedere dag onder een zondvloed. In de nacht van zondag op maandag werd Nairobi tien uur lang geteisterd door een zware tropische regenbui waarna de hele hoofdstad onder water stond. Het wild stromende water maakte hele woonwijken onbegaanbaar en wegen vielen alleen nog te berijden voor auto's met vierwielaandrijving. El Niño heeft alles in de war gegooid. Januari valt in het grote droge seizoen en is doorgaans de warmste maand van het jaar.

Het verlies aan mensenlevens en de materiële schade zijn groot. Tientallen mensen verdronken in de afgelopen weken evenals honderden wilde dieren op de savannes. Zelfs krokodillen en nijlpaarden werden door het woedende water meegevoerd en verdronken. Door de hoge vochtigheid krijgen ziektes een kans. Bij een cholera-epidemie die in heel Oost-Afrika toesloeg, vielen honderden slachtoffers, ook in de hoofdsteden. Muskieten planten zich sneller dan gebruikelijk voort en zij brengen nieuwe ziektes over, zoals in Noordoost-Kenia, waar door de zeldzame Rift-Valleykoorts 350 doden vielen.

Het toch al belabberde wegennet van Kenia is nauwelijks meer begaanbaar. Zelfs de weg van Nairobi naar de havenstad Mombasa, een levensader voor het land, valt moeilijk te berijden. In het hele land spoelen stukken wegdek en bruggen weg door aardverschuivingen. Toeristen kunnen wildparken niet bereiken of raken er vast in de modder. Als de safarigangers zich al kunnen voortbewegen in de bush, zien ze door de extreem hoog opgeschoten begroeiing hoogstens de rug van een olifant.

De zware en voortdurende regenval is de grootste uitdaging geworden voor de nieuwe Keniaanse regering van de zojuist herkozen president Daniel arap Moi. Volgens de directeur van de Centrale Bank, Micah Cheserem, moet de regering onmiddellijk de wegen repareren omdat anders alle economische activiteit tot stilstand komt. “We hebben echter geen geld voor reparatie”, zegt Cheserem. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) schortte vorig jaar een lening van ruim 200 miljoen dollar op na een ruzie over de omvangrijke corruptie in Kenia en ook Westerse donorlanden bevroren hun hulp. “De prioriteit moet zijn om besprekingen te beginnen met het IMF, de Wereldbank en Westerse donorlanden. Alleen zij beschikken over voldoende geld”, aldus Cheserem.

In geheel Oost-Afrika waren de regens de afgelopen maanden overvloedig. In Zuid-Somalië, Zuid-Soedan en Ethiopië regende het ongebruikelijk veel en vooral in Somalië hadden de overstromingen rampzalige gevolgen. Het El Niño-effect is nog lang niet uitgewerkt en de weersverwachting voor Kenia luidt dat het nog weken zal blijven plenzen. Ook in Midden-Afrika regent het ongewoon veel. In het Congolese Kinshasa trad gisteren de rivier de Congo buiten zijn oevers; een deel van de hoofdstad liep onder water en drie mensen verdronken. Stroomopwaarts, bij het oostelijke Kisangani, was tijdens de kerstdagen al het hetzelfde gebeurd waarna de gehele stad blank kwam te staan. Evenals in grote delen van Oost-Afrika brak in Kisangani vervolgens een cholera-epidemie uit.