Samsung naar Nederland; Zuid-Korea gaat grondig hervormen

ROTTERDAM, 14 JAN. De vijf grootste Zuid-Koreaanse conglomeraten hebben de aanstaande president, Kim Dae Jung, toegezegd hun bedrijven grondig te hervormen. Tegelijk zal Samsung, een van de toonaangevende chaebols (conglomeraten), meer Europese activiteiten in Nederland concentreren.

De afspraken met de Zuid-Koreaanse chaebols, die het land economisch domineren, moeten ertoe leiden dat hun management en financiering doorzichtiger worden. Dit kan de manier van zakendoen in Zuid-Korea aanzienlijk veranderen. Kim Dae Jung had gisteren een gesprek met de voorzitters van de belangrijkste chaebols, waaronder die van Hyundai, Samsung, LG en Sunkyong. De voorzitter van Daewoo was in het buitenland.

De conglomeraten hebben zware internationale kritiek gekregen wegens geldverspilling door excessieve investeringen in capaciteitsuitbreiding en expansie naar nieuwe onrendabele activititeiten. Op aanwijzing van de overheid kregen zij hiervoor veelal zeer goedkope kredieten.

De partij van Kim Dae Jung gaf gisteren geen bijzonderheden over de overeenkomst. Wel zouden de topleiders hebben toegezegd de transparantie in het management te vergroten. Ook willen ze een eind maken aan wederzijdse garantstellingen voor terugbetalingen van leningen voor dochterbedrijven. Verder zal het management meer winstgericht worden en meer verantwoordelijkheid nemen voor bedrijfsbeslissingen.

Het Koreaanse conglomeraat Samsung haalt, mede onder druk van de financiële crisis in eigen land, zijn Europese verkoop- en distributiekantoor voor de divisie zware industrie (graafmachines en dergelijke) vanuit Engeland naar Nederland. Ook andere grote Koreaanse bedrijven zullen Europese verkoop- en distributie-activiteiten in Nederland gaan concentreren. “De financiële crisis in Azië speelt Nederland in de kaart.”

Dit zegt mr. Theo L. van Maaren (Caron & Stevens/Baker McKenzie), voorzitter van de Dutch Korean Trade Club en advocaat voor diverse Koreaanse bedrijven in Nederland. Een woordvoerder van Samsung Heavy Industries in Londen bevestigde vanochtend dat het bedrijf zijn Europese verkoop- en distributie-activiteiten in maart van Engeland naar Almere haalt, waar Samsung Heavy Industries al een kleinere vestiging heeft. Er zouden enkele tientallen arbeidsplaaten mee zijn gemoeid.

Van Maaren verwacht dat het aantal grotere Koreaanse bedrijven in Nederland, nu nog 20, binnen drie jaar zal zijn verdubbeld. Belangrijke overweging om naar Nederland te komen vormt de ligging en de logistieke verbindingen met de rest van Europa, aldus de redenering van Van Maaren.

Pagina 17: Nederland 'poort van Europa'

De crisis in Zuid-Korea dwingt de Koreaanse bedrijven in Europa enerzijds bezuinigingen op de overheadkosten, aldus Van Maa-ren. De crisis stimuleertze anderzijds de verkoopinspanningen in Europa op te voeren om zo de broodnodige harde buitenlandse valuta binnen te krijgen, aldus Van Maaren.

Een en ander zal er volgens hem toe leiden dat Koreaanse ondernemingen hun verkoop- en distributie-activiteiten, die nu nog veelal over diverse Europese landen zijn verspreid, zullen concentreren in Nederland en dat ze hun investeringen in die activiteiten zullen opvoeren.

Van Maaren verwijst in dit kader naar bedrijven uit de Verenigde Staten die aanvankelijk, voor de Europese eenwording, in menig groot land een verkoop- en distributiekantoor hadden staan, maar die met het wegvallen van de binnengrenzen hun Europese activiteiten vaak concentreerden en daarbij niet zelden in Nederland uitkwamen. “We hebben dit proces bij Amerikaanse bedrijven gezien en later bij de Japanse bedrijven. Nu krijgen we dat te zien bij de Koreaanse chaebols.”

Volgens Andrew Morrison, woordvoerder van Samsung in Londen, is voor Nederlands gekozen ondermeer wegens de strategische ligging als 'de poort van Europa'. Samsung Heavy Industries sluit zijn enige Europese fabriek, de producent van graafmachines in Flexby, en gaat voorlopig voortaan in Zuid-Korea zèlf voor de Europese markt produceren, aldus Morisson. Plannen om de productie in Tjechië ter hand te nemen gaan de ijskast in. “We hebben productiecapaciteit over in Korea en bovendien kunnen we nu met de lage won (Koreaanse munt -red.) competitiever zijn door in eigen land te produceren.”

Het bedrijf is vast van plan zijn afzet in Europa flink op te voeren. “Het zou me niet verbazen als we extra geld steken in marketing en sales, want hoe meer buitenlandse valuta we nu naar Korea kunnen sturen hoe beter.” De fabriek van Samsung in Engeland leverde afgelopen jaar 800 graafmachines af.

Naast Samsung gaat volgens Van Maaren ook het Koreaanse conglomeraat Daewoo zijn activiteiten in Nederland opvoeren. Daewoo Motors zal volgens de voorzitter van de Dutch Korean Trade Club zijn Europese verkoop- en distributiecentrum voor reserve- onderdelen van auto's, gelegen in de buurt van Roosendaal, “sterk uitbreiden”. Van Maaren beschikt verder over aanwijzingen dat ook de chaebols zoals LC (het vroegere Lucky Goldstar) en Hyundai Europese activiteiten in Nederland zullen gaan concentreren. In Nederland zouden op het ogenblik zo'n 600 tot 700 Koreanen wonen.

De Nederlandsche Credietverzekering Maatschappij (NCM) verwacht dat het Nederlandse bedrijfsleven door de financiële crisis in het Verre Oosten dit jaar ten minste 1 miljard gulden minder zal exporteren naar Oost-Azië. Volgens de NCM valt dit bedrag mee, omdat de Oost-Aziatische markten slechts 5 procent van de totale Nederlandse export omvatten.

    • Geert van Asbeck