Protest BulatoviEÉc in Montenegro verloopt

PODGORICA, 14 JAN. De door de Montenegrijnse president Momir BulatoviEÉc geleide protestbeweging tegen de installatie van zijn opvolger, Milo DjukanoviEÉc, lijkt te verlopen. BulatoviEÉc zelf suggereerde gisteren wellicht toch bereid te zijn de macht over te dragen.

BulatoviEÉc, die eind vorig jaar bij presidentsverkiezingen door de hervormingsgezinde DjukanoviEÉc werd verslagen maar die nederlaag nooit heeft geaccepteerd, riep vorige week zijn aanhang op met permanente betogingen in diverse Montenegrijnse steden zijn opvolger te dwingen op te stappen. Het aantal aanhangers van BulatoviEÉc dat in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica de straat opging om vóór de huidige en tégen de toekomstige president te demonstreren, was gisteren sterk geslonken in vergelijking met de dag ervoor. Toen gingen vijftienduizend mensen de straat op, gisteren waren het er nog maar drieduizend.

Belangrijker nog was de verzoenende toon die BulatoviEÉc - in tegenstelling tot zijn opvolger een aanhanger van de Joegoslavische president MiloviEÉc - in een toespraak tot zijn aanhangers aansloeg. Hij zei gisteravond het eind van zijn ambtstermijn “als een gematigd, kalm en gelukkig mens” te aanvaarden. Dat eind komt morgen, als DjukanoviEÉc in de historische hoofdstad tinje wordt geïnstalleerd. Tijdens de protestbetoging werd een brief voorgelezen van de voorzitter van het Montenegrijnse parlement, Svetozar MaroviEÉc, een uitgesproken aanhanger van DjukanoviEÉc. Hij riep BulatoviEÉc' volgelingen op het democratische proces te respecteren en zonder dreigementen te wachten op de volgende mogelijkheid een stem uit te brengen. “Een verkiezing is geëindigd, de volgende komt snel, laat ons dus wachten op het oordeel van het volk, zonder haast en zonder ultimatum. Diegenen die macht willen, moeten bewijzen die te verdienen”, aldus MaroviEÉc.

De Joegoslavische president, Slobodan MiloviEÉc, stuurde gisteren de federale Joegoslavische premier, Radoje KontiEÉc - zelf een Montenegrijn - naar Montenegro voor overleg met zowel BulatoviEÉc als DjukanoviEÉc. De stap wordt gezien als een signaal dat MiloviEÉc, die via de door hem gecontroleerde media DjukanoviEÉc maandenlang zwart heeft gemaakt, nu bereid is de installatie van zijn criticus te accepteren. (Reuters, AP, AFP)