Pharming vestigt met Rode Kruis bedrijf in VS

ROTTERDAM, 14 JAN. Het Leidse biotechnologiebedrijf Pharming Holding NV, bekend van de eerste transgene stier Herman, vestigt samen met het Amerikaanse Rode Kruis een dochterbedrijf Pharming Healthcare Inc in de buurt van Washington DC. De nieuwe onderneming zal varkens zodanig genetische veranderen dat ze de menselijke bloedstollingsfactoren factor VII, factor IX en fibrinogeen in hun melk produceren. Dit heeft de Pharming-president ir. George Hersbach gisteren bekend gemaakt op een gezondheidszorgconferentie in San Francisco.

Het Amerikaanse Rode Kruis heeft een belang van vijf procent in Pharming genomen. De organisatie verwerkt in de VS het donorbloed van 4,5 miljoen bloeddonoren. Het is ongeveer de helft van het bloed dat de Amerikanen opbrengen. Uit het donorbloed worden ondermeer stollingsfactoren bereid. Het Red Cross verleent het nieuwe bedrijf licenties op de octrooien op de productie van stollingsfactoren. Pharming bezit sleuteloctrooien op het gebied van de productie van humane eiwitten in de melk van transgene dieren.

Niet bekend

Bloedstollingsfactoren zijn medicijnen voor patiënten bij wie door een genafwijking het bloed slecht stolt. De bekendste bloedstollingsziekte is hemofilie. Ongeveer 20 procent van de hemofiliepatiënten missen het gen voor de aanmaak van stollingsfactor IX. De meeste hemofiliepatiënten missen factor VIII. Dat stollingseiwit wordt al langs biotechnologische weg bereidt in celkweken. Stollingsziekten waarbij fibrinogeen en factor VII ontbreken zijn zeldzamer.