Pehlevanian weg bij Haags orkest

DEN HAAG, 14 JAN. Het Residentie Orkest is met de vaste gastdirigent George Pehlevanian (33) overeengekomen na het volgende seizoen een eind te maken aan zijn positie als vast gastdirigent, die hij sinds september 1996 had. Pehlevanian blijft daarna wel in Den Haag een aantal concerten en cd-opnamen dirigeren.

Voorlopig zal niet worden gezocht naar een andere kandidaat voor de plaats naast chef-dirigent Jevgeni Svetlanov. De in Parijs wonende Amerikaan Pehlevanian, die internationaal furore maakt en na één succesvolle invalbeurt in Den Haag werd aangetrokken, lag slecht bij een deel van de musici. In overleg met het orkest heeft Pehlevanian mede daarom besloten een eind te maken aan wederzijdse officiële verplichtingen. Daarnaast wil hij zich internationaal breder oriënteren, met name in Amerika en Azië.