Omwisselen naar euro moet gratis

STRAATSBURG, 14 JAN. Banken mogen geen kosten in rekening brengen aan hun cliënten voor het omzetten van rekeningen van nationale valuta in de euro. Het Europees parlement wil een Europese verordening die dit soort transactiekosten verbiedt. De afgevaardigden drongen gisteren bovendien aan op een betere voorbereiding van de consument op de komst van de euro.

Het succes staat of valt met het vertrouwen van de burgers, onderstreepte menig parlementariër tijdens het debat. Banken en bedrijven moeten worden aangemoedigd om vanaf 1 januari 1999 op rekeningen, afschrijvingen, salarisstroken en prijskaartjes zowel de nationale munt als de euro te gebruiken.

Vrijwel alle parlementariërs zijn er echter van overtuigd dat de euro voor burgers voordelig zal uitpakken omdat prijzen en rentes omlaag zullen gaan. (ANP)