Museum koopt doek Aertsen

MAASTRICHT, 14 JAN. Het Bonnefantenmuseum in Maastricht heeft een schilderij aangekocht van Pieter Aertsen (1507-1575), een belangrijke voorloper van het stillevengenre. De nieuwe aanwinst, waarvan het aankoopbedrag geheim blijft, wordt een sleutelstuk in de collectie oude schilderkunst van het museum, dat zich wat betreft de Nederlanden vooral toelegt op de 16de en het begin van de 17de eeuw.

Het aangekochte schilderij is een versie van De vleesstal met de vlucht naar Egypte, waarvan zeker vier exemplaren bestaan. Het doek is ergens tussen 1551 en 1555 in de werkplaats van Van Aertsen zelf geschilderd naar het origineel uit 1551, dat nu in Uppsala hangt. Het werk (123 bij 175 cm, olieverf op paneel) toont op de voorgrond een uitstalling van geslacht vee en op de achtergrond enerzijds liederlijke taferelen van feestvierende boeren en aan de andere kant het bijbelse tafereel van Maria die op weg naar Egypte aan de armen schenkt. Door die tegenstelling van christelijke naastenliefde en ongeciviliseerd gedrag heeft de schilder de noodzaak van een sober levenspad willen benadrukken, zo wordt verondersteld. (ANP)