M-Oosten steunt 'moedige' filosoof

DUBAI, 14 JAN. In het Midden-Oosten is een campagne op gang gekomen ter ondersteuning van de Franse schrijver Roger Garaudy, die op het ogenblik in Parijs wordt berecht wegens ontkenning van de nazi-gaskamers en de uitroeiing van de joden in de Tweede Wereldoorlog. Onder andere de Palestijnse Schrijversassociatie heeft zich verontwaardigd getoond dat Garaudy, een 84-jarige ex-communist die zich tot de islam heeft bekeerd, wordt berecht wegens zijn geschriften.

Het geschrift in kwestie is 'Les Mythes fondateurs de la politique Israelienne' (de ontstaansmythes van de Israelische politiek), dat in 1996 werd uitgebracht. Daarin schrijft Garaudy dat de uitroeiing van zes miljoen joden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's “een mythe” is die wordt gebruikt om “alles wat Israel heeft gevraagd en verkregen in Palestina” te rechtvaardigen. Hij ontkent dan ook het bestaan van gaskamers om de joden uit te roeien. Het boek ontketende een debat in Frankrijk, en leidde tot het vorige week donderdag begonnen proces. Garaudy kan maximaal een jaar gevangenis en een boete van 300.000 franc (circa 100.000 gulden) krijgen. “Wij schrijvers en dichters drukken onze solidariteit uit met Roger Garaudy, filosoof en geletterd man, voor zijn moedige strijd voor creatieve vrijheid”, aldus de Palestijnse schrijversassociatie, een officiële organisatie, in een in Oost-Jeruzalem gepubliceerde verklaring. De schrijversassociatie wordt voorgezeten door Izzat Ghazawi, lid van Yasser Arafats Al-Fatah.

Maar de Palestijnse schrijvers staan bepaald niet alleen in hun steun voor Garaudy. Libanese advocaten boden gisteren aan Garaudy's verdediging op zich te nemen. “Het is niet acceptabel dat de vrijheid van meningsuiting als een misdaad wordt behandeld”, aldus Antoine Klimos, voorzitter van de Beiroetse Balie. De Unie van Arabische Journalisten deed tegelijk in de Beiroetse pers een beroep op “Arabische intellectuelen op te komen (voor Garaudy) die de moed had zionistische leugens te onthullen”.

Een krant in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) , Al-Khaleej, heeft zijn lezers opgeroepen geld te doneren voor Garaudy. “Het spreekt vanzelf voor ons Arabieren om de man te steunen die voor een rechtvaardige zaak staat”, aldus hoodredacteur Omran Matar Taryam. De vrouw van VAE-leider sjeik Zayed, sjeika Fatima, heeft inmiddels het goede voorbeeld gegeven en 50.000 dollar geschonken. (AFP, Reuters)