Jan Bos verbaast zichzelf met zege in de Dolomieten

ROTTERDAM, 14 JAN. Als eerste Nederlandse schaatser heeft Jan Bos gisteren bij wereldbekerwedstrijden sprint de 500 meter gewonnen. Hij deed dat in het Italiaanse Baselga di Pinè. Erben Wennemars eindigde als tweede. In het Dolomietendorp plaatsten Andrea Nuyt (500 m) en Marieke Wijsman (1.000 m) zich voor de Olympische Spelen in Nagano.

Bos en Wennemars hadden het voordeel dat een paar gerenommeerde Japanse en Canadese sprinters niet aan de start verschenen. Het Nederlandse duo beschouwde de wereldbekerwedstrijden in Italië als een doordeweekse tussenstop op de route naar de Winterspelen. “Wij schrijven geschiedenis”, juichten de twee Nederlanders opgetogen. “Dit is belachelijk”, zei Bos. “We gaan dit vieren”, riep Wennemars, die voor de Russische wereldkampioen sprint Sergei Klevtsjenja eindigde.

Bos verklaarde na afloop dat hij vooral technisch goed wilde rijden. Hij is niet gewend aan schaatsen in de open lucht en had moeite met het hobbelige kunstijs in Baselga. Toch reed de Nederlandse sprintkampioen een knappe tijd: 36,65 seconden. De Amerikaan Dan Jansen, gisteren toeschouwer, was in Baselga ooit twee honderdsten van een seconde sneller. Wennemars (36,69 sec.) had evenmin een verklaring voor het goede presteren van het Nederlandse duo. “De bochten liepen voor geen meter”, zei Wennemars. “Ik schaatste redelijk, maar helemaal niet goed.”

Jeroen Straathof eindigde op de 1.000 meter als derde, achter winnaar Wotherspoon uit Canada en de Japanner Kuroiwa. “Ik ben hier heel blij mee”, zei Straathof. Hij kan zich niet meer kwalificeren voor de Winterspelen. “Dit is geen goedmakertje, nee. Ik heb bij de NK afstanden goed gereden, drie persoonlijke records verbeterd. Maar ja, de anderen waren sneller, dan houdt het op.”

Marieke Wijsman heeft een olympisch startbewijs gekregen voor de 1.000 meter. Ze eindigde gisteren in Baselga als zevende op deze afstand. Bondscoach Peter Mueller dreigde met maatregelen als de schaatsbond Wijsman niet meteen zou aanwijzen voor de Winterspelen. Even later maakte het sectiebestuur langebaanschaatsen bekend dat de rijdster uit Naarden volgende maand in Nagano in actie komt. Na de Nederlandse afstandskampioenschappen in Heerenveen waren Marianne Timmer, Annamarie Thomas en Sandra Zwolle al zeker van hun 'olympische kilometer'.

Gerard van Velde werd door een enkelblessure gedwongen zijn pogingen te staken om zich alsnog voor de Spelen te plaatsen. Voor de sprinter uit Heerde is het seizoen verloren. Bij de NK in Groningen verrekte hij de banden in de linkerenkel. “Ik kon niet eens een fatsoenlijk proefstartje maken. Het heeft geen zin om het morgen nog een keer te proberen.”

Van Velde, jarenlang Nederlands beste sprinter, beleefde zijn hoogtepunt in 1992. Met een onbevangen rijstijl eindigde hij op de 500 en 1.000 meter net naast het olympisch erepodium in Albertville. Hij werd in het Franse skioord respectievelijk vijfde en vierde. Op de Winterspelen in Nagano zal Van Velde niet van de partij zijn. Hij is op beide sprintnummers inmiddels voorbijgestreefd door Bos en Wennemars.