Intel boekt 6,9 miljard dollar winst

ROTTERDAM, 14 JAN. Intel, fabrikant van microprocessoren, heeft in het afgelopen jaar een recordwinst behaald van netto 6,9 miljard dollar (14 miljard gulden). Ondanks de valutacrisis in Azië en de prijsdruk op de pc-markt overtrof Intel met zijn gisteren gepresenteerde cijfers de verwachtingen van van financiële analisten.

In een toelichting op de cijfers verklaarde algemeen directeur P. van Haendel van Intel Benelux vanmorgen dat de invloed van de Azië-crisis beperkt was, omdat de pc-markt in de meeste landen van deze regio nog weinig ontwikkeld is. Het aandeel van de regio Zuidoost-Azië in de omzet van Intel was met 19 procent in het vierde kwartaal (20 procent in het derde kwartaal) weliswaar aanzienlijk. Veel van de aan Azië geleverde microprocessoren worden echter verwerkt in pc's die hun weg vinden naar Europa en Amerika, zodat Intel niet al te veel problemen ondervindt van de malaise op de Aziatische afzetmarkt.

Intel ondervindt volgens Van Haendel wel problemen van de crisis in Japan. De omzet van deze regio als percentage van Intels totale omzet daalde in het vierde kwartaal van 9 naar 8 procent. Japan is als afzetgebied meer ontwikkeld dan andere landen in de regio en de crisis is daar al langer gaande.

Over het vierde kwartaal behaalde Intel een nettoresultaat van 1,7 miljard dollar. Dat was een daling in vergelijking met de nettowinst van 1,9 miljard dollar over het laatste kwartaal van 1996. De omzet over heel 1997 bedroeg 25,1 miljard dollar in vergelijking met 20,8 miljard in 1996.

Een verklaring voor de goede cijfers ziet Van Haendel ook in de snelle acceptatie van nieuwe Intelprocessoren als de Pentium MMX en de Pentium II. De medio vorig jaar geïntroduceerde Pentium II leverde in het laatste kwartaal van 1997 25 procent van de omzet.

Intel profiteerde voorts van een snelle groei van het aandeel op de markt voor krachtige centrale computers (servers) waarop terminals (soms pc's) zijn aangesloten. De toegenomen rekenkracht maakt de microprocessoren van Intel geschikt voor een aanval op dit marktsegment. Intels marktaandeel op de servermarkt is volgens Van Haendel eind vorig jaar toegenomen tot 50 procent.

Van de prijsdruk op de pc-markt heeft Intel in de afgelopen kwartaal volgens Van Haendel niet al te veel last gehad. De opkomst van goedkope pc's (tot 2.000 gulden, nu nog met name in de VS) gaat volgens hem niet ten koste van de duurdere modellen. Computerfabrikanten Hewlett-Packard en Compaq tekenden onlangs contracten met Intel-concurrent AMD voor de levering van processoren voor hun goedkope pc's. Ook Intel heeft besloten microprocessoren te gaan maken voor wat het bedrijf 'het basissegment' noemt (goedkope pc's en terminals als NC en NetPC die een deel van hun rekenkracht van een centrale computer halen).