IMF wil garanties van Indonesië

JAKARTA, 14 JAN. Indonesië moet versneld economische hervormingen doorvoeren om het land uit een financieel debacle te tillen dat wereldwijd gevolgen heeft. Directeur Michel Camdessus van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft dat vanochtend in Singapore gezegd, vlak voor zijn vertrek naar Jakarta.

Volgens Camdessus is de eerste prioriteit van zijn spoedbezoek aan Indonesië “het tegengaan en omkeren van een enorm verlies aan vertrouwen, en het stabiliseren van de markt door invoering van monetaire discipline.” De IMF-topman verklaarde ook dat hij morgen verwacht een nieuwe intentieverklaring te ontvangen van de Indonesische regering.

Eind oktober vorig jaar kwamen het IMF en Indonesië al een hulppakket overeen ter waarde van 43 miljard dollar, bedoeld om het vertrouwen van de internationale financiële wereld in het land te herstellen.

Sindsdien wekte Indonesië echter de indruk te willen sleutelen aan de stringente voorwaarden van het IMF. Het gevolg was een spectaculaire val van de roepia tot minder dan 10.000 per dollar. Vandaag steeg de waarde van de roepia vooruitlopend op de nieuwe afspraken met het IMF naar 7.500 roepia voor een dollar. Ook de koersindex op de beurs van Jakarta steeg met 2.37 procentpunt naar 391.18.

De regeringen van een reeks landen hebben de afgelopen dagen druk uitgeoefend op president Soeharto om werk te maken van de economische hervormingen in zijn land. De Amerikaanse president Clinton voerde vrijdag een uitgebreid telefoongesprek me t Soeharto, later volgden telefoontjes van de Japanse premier Hashimoto, en de Duitse bondskanselier Kohl.

Gisteren ontving Soeharto de Amerikaanse onderminister van Financiën, Lawrence Summers, en vandaag de Singaporese premier Gog Chok Tong. Allen met dezelfde boodschap dat economische transformatie nu onvermijdelijk is. Vandaag sprak president Soeharto ook met de Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, die verklaarde dat hij de indruk had gekregen dat Soeharto “vastbesloten is constructief met de zaak om te gaan.”